Proč na Vánoce pečeme cukroví? Podívejte se s námi do sladké historie pečení cukroví

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Bez vánočního cukroví si nejkrásnější svátky v roce ani neumíme představit. Někdo peče tradičně v širokém kruhu rodinném, někdo je rád, že stihne alespoň pár základních druhů, a i když není čas nebo chuť péct doma, tuto pochoutku si koupíme. Na svátečním stole ale nesmí za žádnou cenu chybět. Kde se tahle tradice ale vlastně vzala?

Ochrana před temnými silami

Historie pečení vánočního cukroví sahá do 16. století, a jako první ho začali péct pohané. Tehdejší zvyky byly hodně založené na tajemnu a lidé věřili, že cukroví má v sobě schopnost ochránit jejich rodinu, majetek, zvířata a úrodu před temnými silami, duchy a démony. Lidé proto cukroví vykrajovali do tvarů zvířátek v chlévě, kruhy byly zase symbolem slunce, z těsta ale také tvarovaly kuličky. Cukroví se pak věšelo na ovocné stromy, aby se jich držela dobrá úroda, na chlévy, aby byl dobytek zdravý a na své domy, aby se v nich drželo štěstí.

Z čeho se cukroví peklo

Podle tehdejších tradic se cukroví mělo péct jen z mouky z vlastní úrody. To mělo symbolizovat to, že v příštím roce přijde opět bohatá úroda. Těsto, které lidem zůstalo, se rukou otíralo o stromy a voda z těsta se zase lila do krmení dobytku. Opět vše proto, aby byla příští rok opět dobrá úroda a aby dobytek dobře dojil. Tvořily se také figurky z ovoce, se kterými si děti hrály a pak je mohly sníst. Cukroví, které známe dnes, se začalo péct ale mnohem později, v 19. století. Nejprve si je dopřávali jen movitější občané. Chudí lidé pekli jen z toho, co měli k dispozici a mezi ingrediencemi se objevoval i pepř nebo česnek. Oblíbené byly i karamely a hodně se peklo také z medu.

Cukroví, jak ho známe dnes

Mezi nejoblíbenější české cukroví patří bezesporu vanilkové rohlíčky, linecké, kokosové kuličky nebo plněné košíčky. Takové cukroví bylo u nás zvykem péct až po druhé světové válce, kdy se postupně dostávalo i do cukráren, kde bylo k zakoupení. Do druhé světové války se běžně peklo cukroví z vánočkového těsta. Právě až po válce se začalo péct i z dražších a předtím méně dostupných surovin. Ke směsi z mouky, másla a vajec se tak začaly přidávat i ingredience nám dnes dobře známé, jako jsou vlašské ořechy, kandované ovoce, rum, kokos nebo kakao a čokoláda.

Dokážete si Vánoce bez cukroví vůbec představit?

Autor: Michaela Richterová
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu