pečení cukroví (zdroj foto: harbornefoodschool.co.uk) | ilustrační fotografie
článek: Proč na Vánoce pečeme cukroví? Podívejte se s námi do sladké historie pečení cukroví
Podle tehdejších tradic se cukroví mělo péct jen z mouky z vlastní úrody. To mělo symbolizovat to, že v příštím roce přijde opět bohatá úroda. Těsto, které lidem zůstalo, se rukou otíralo o stromy a voda z těsta se zase lila do krmení dobytku. Opět vše proto, aby byla příští rok opět dobrá úroda a aby dobytek dobře dojil. Tvořily se také figurky z ovoce, se kterými si děti hrály a pak je mohly sníst. Cukroví, které známe dnes, se začalo péct ale mnohem později, v 19. století. Nejprve si je dopřávali jen movitější občané. Chudí lidé pekli jen z toho, co měli k dispozici a mezi ingrediencemi se objevoval i pepř nebo česnek. Oblíbené byly i karamely a hodně se peklo také z medu.