Ledové kry se zmenšují a za posledních 20 let se tento proces smršťování neustále zrychluje. Ledovce ztrácejí svou hmotu zejména sublimací, při které se odpařuje voda přímo z ledu. Při oteplení se tak podle National Oceanic odlomí velké kusy ledu od okraje ledovce, čímž způsobí jejich tání. Sledováním toho, jak rychle se ledovce rozpouští, mohou vědci lépe předpovědět vzestup hladiny moře.
Odhad rychlosti smršťování ledovce je však obtížný – minulé odhady se opíraly o terénní studie pouze několika stovek ledovců z více, než 200 000 na Zemi.
Pomáhají satelitní data a radiometr
Některá satelitní data zachytila změny v nadmořské výšce a odebrala vzorky z několika míst, ale je to málo, z důvodu řídkosti časových bodů. Jiné satelity detekovaly také nepatrné posuny v gravitačním poli Země.
K přesnější průzkumové analýze použil tým nesčetné množství satelitních a leteckých snímků v podobě až 217 175 ledovců.
Globálně vzato jsou to téměř všechny ledovce Země…20 let starý archiv snímků z pokročilého kosmického záření a reflexního radiometru (ASTER) NASA a snímače s vysokým rozlišením na palubě satelitu Terra, poskytl týmu velké množství dat. Tím jim umožnil provést jistější odhady úbytku hmotnosti ledovce v čase.
Tým poukazuje na to, že v letech 2000 až 2019 ledovce společně ztrácely průměrně 293,7 miliard tun hmotnosti ročně. V konečném důsledku to má vliv asi na 21% pozorovaného nárůstu hladiny moře v uvedeném časovém rámci.
Jedná se až o několik desítek miliard tun ročně
Každé desetiletí od roku 2000 se celková rychlost úbytku hmotnosti ledovce zrychluje a zvyšuje se přibližně o 52,8 miliardy tun ročně. Tyto odhady významně zmírňují nejistotu ohledně toho, kolik masových ledovců v posledních desetiletích roztálo.
Infračervené spektrum
Hugonnet a jeho tým dokázali tuto nestabilitu výrazně snížit pomocí dat ASTER – pořizuje snímky na viditelném a blízkém infračerveném spektru. Senzor obíhá kolem Země asi 438 mil (750 kilometrů) nad povrchem planety a je schopen snímat fotografie ze stejných míst z více úhlů.
Zdroj: livescience.com