Jídla, která navždy změnila Ameriku

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Co je vlastně americké jídlo? Kdybychom se chtěli zabývat „technickými otázkami“, mohli bychom tvrdit, že se skládá z bizona, lososa, fazolí, kukuřice, dýně a dalších původních živočichů a rostlin. Kdybychom o něm chtěli mluvit sentimentálně, mohli bychom poukázat na všechny symboly americké kultury, které na nás útočí z reklam a filmů. Americké jídlo je specifické především díky prolínání rozmanitých přistěhovaleckých tradic.

Hamburgery

Amerika nevynalezla „placičky z mletého hovězího masa“, na tom má zásluhu německé město Hamburk. Bylo to ale v Americe, kde je na přelomu 19. a 20. století napadlo vložit tuto placičku mezi rozkrojenou housku a vytvořit tímto způsobem skromný sendvič, který se brzy stal nejen milovanou ikonou americké vynalézavosti, ale i nenáviděným symbolem amerického imperialismu.

Bramborové lupínky

Od Super Bowlu až po piknik – pořádání večírku v Americe vždycky znamená, že na něm budou chipsy neboli bramborové lupínky. Mnoho Američanů si brambůrkami zpříjemňuje i náročný všední den u počítače nebo poklidný večer před televizí, děti je často nosí do školy jako svačinu.

Chop suey

O přesném původu této čínsko-americké pochoutky se vedou spory. Možná byla „vynalezena“ v San Franciscu v době zlaté horečky, možná v New Yorku na přelomu 19. a 20. století, možná volně vychází z kantonského receptu zvaného shap sui neboli „zbytky“, který používá různé suroviny, které doma zbyly.

Jisté však je, že se zeleninový pokrm s bambusovými výhonky, masem, vejci a nudlemi stal synonymem čínského jídla pro celé generace Američanů.

Všichni navštěvovali „chop suey houses“, které v průběhu desetiletí zaplavily celou zemi. Kromě toho tyto čínské restaurace značně předběhly trend rozvozu jídel ve Spojených státech amerických, nejstarší známý příklad inzeroval své služby v Los Angeles již v roce 1922.

Jednoduše řečeno, pokrm chop suey byl hnací silou, která přinesla čínskou kuchyni do životů běžných Američanů a otevřela dveře dalším čínským pochoutkám.

Pizzza s ananasem.
zdroj: freepik.com

Pizza

Italská kuchyně patří k nejvyhlášenějším na světě. Není se proto čemu divit, že to byli právě italští přistěhovalci, kteří dokázali, že cesta k srdci Ameriky vede přes žaludek. A není samozřejmě lepšího příkladu než pizza, kterou podle statistik každý osmý Američan konzumuje denně.

Jistě Američané si pizzu přizpůsobili a používají ingredience, které by v Itálii nikdy nepoužili, jako je například havajská pizza s ananasem, nebo dokonce pizza s těstovinami.

Vejce Benedikt

Vynález tohoto pokrmu se údajně shoduje se vznikem brunche jako americké zábavy v New Yorku zlatého věku, kdy se do měst stěhovali bohatí lidé a objevili kouzlo víkendů a volného času.

Existuje hned několik verzí, jak tento pokrm, který se skládá z opečeného pečiva, plátku šunky, ztraceného vejce a teplé holandské omáčky, vznikl.

Podle jedné teorie ho vynalezl roku 1894 burzovní makléř Lemuel Benedict, který se s jeho pomocí chtěl zbavit ranní kocoviny, podle jiné verze vejce Benedikt spatřilo světlo světa již roku 1860.

Zdroj: whatscookingamerica.net, ars.usda.gov, time.com, magnificofood.com

Autor: Martina Šťastná
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu