Na podzimu je krásné, že nám přináší nádherné přírodní suroviny na výrobu dekorací. Kaštany k nim zajisté patří. Pokud se vám podaří nasbírat si jich letos víc, zkuste je využít i jinak než k výrobě zvířátek nebo jako okrasu.
Kaštany jako dekorace
Vyloupané kaštany stačí vysypat do skleněné misky, přidat k nim pár nevylouplých kaštanů v jejich zelených pichlavých obalech a hned máte bleskurychlou podzimní výzdobu na světě. Stejně tak rychle se dá udělat věnec z kaštanů. Hnědé kaštany stačí přilepit pomocí tavné pistole ke slaměnému základu, pěkně jeden vedle druhého a věnec můžete ihned pověsit na dveře. Kdo má malé děti jistě se nevyhne vytváření podzimních zvířátek z kaštanů. Typicky podzimní plod ale můžete využít také pro své zdraví.
Na kaštanech ustláno
Naše babičky věřily, že stačí dát správný počet kaštanů pod polštář a po celou zimu se tak vyhnou rýmě. Zkuste to také. Nasbírejte si tolik kaštanů, kolik vám je let a plus jeden navíc. Kaštany dejte do plátěného pytlíku a sešijte. Pak ho uložte pod svůj polštář do postele, tak aby vás během noci kaštany netlačily. Na jaře ho zase vyhoďte a na podzim si vytvořte nový. Říká se, že kaštany pomáhají proti rýmě a nachlazení, kterých si během zimy obvykle užijeme až až.
Vyrobte si mast nebo tinkturu
O kaštanech se ví, že mají i své léčivé účinky. Koňská mast vyrobená z kaštanů pomáhá od artritidy, hemoroidů, ekzémů, vyrážek, ulevuje svalům, působí proti bolesti kloubů, pomáhá při podvrtnutí, zánětech a zklidňuje otoky. Tyto příznivé účinky má starosti látka aescin. Koňskou mast si můžete udělat i vy doma. Stačí, když při procházce v lese nasbíráte asi dvacet kaštanů, které pak doma nastrouháte. Nastrouhané kaštany nasypte do láhve a zalijte půllitrem padesátiprocentního lihu – klidně můžete použít i slivovici. Láhev dobře uzavřete a nechte jeden měsíc louhovat. Průběžně s láhví třepte. Po měsíci tekutinu přefiltrujte přes čistou gázu.
Vznikne vám kaštanová tinktura, která sama o sobě je velmi účinná. Mast se ale přeci jen lépe aplikuje, takže pokud chcete, můžete pokračovat a vyrobit si rovnou mastičku. 150 mililitrů tinktury smíchejte s rozmarýnovým, levandulovým, mrkvovým a kafrovým olejem. Od každého oleje dejte dvě kávové lžičky. Podle návodu na obalu uvařte agar, použijte tři sáčky a želatinu pak nechte vychladnout. Zchladlou želatinu smíchejte s tinkturou a dobře promíchejte. Hotovou kaštanovou mast skladujte v lednici v dobře uzavíratelné nádobě.
Nenechávejte kaštany ležet jen tak na zemi. Posbírejte je a využijte všechny jejich výhody.