Lidstvo zná kávu od druhé poloviny druhého tisíciletí našeho letopočtu a traduje se, že ji objevili etiopští pastevci. Asi vás nepřekvapí, že se jedná o druhou nejobchodovanější komoditu na světě (první je ropa). Možná už ale nevíte, že se kávové bobule řadí mezi ovoce, původně se konzumovaly rozmixované s tukem a ze slupek se vyrábělo víno. Peckou těchto bobulí je právě kávové zrno, teprve to se praží a následně mele.
Nejdražší káva na světě prochází trávicím traktem cibetek
O nejdražší kávě na světě jste už možná slyšeli, kilo vás přijde na 10 až 20 tisíc korun. Co je na ní tak speciálního? Zpracovává se z trusu oviječe skvrnitého, středně velké cibetkovité šelmy, proto se jí také říká káva cibetková. Cibetky se vzhledově podobají kunám, stavbou těla zase kočkám a obývají část Asie, Afriky i Evropy, oviječe skrvnitého pak najdeme zejména v oblasti jihovýchodní Asie.
Jinak masožravé cibetky nepohrdnou zralými sladkými plody kávovníků, kávové zrno však nestráví. V žaludku dochází k jeho fermentaci, což dává cibetkové kávě její nezaměnitelnou chuť i aroma, a v téměř neporušené podobě vyjde ven. Farmáři trus cibetek sesbírají, kávová zrna omyjí a následně opraží.
Vysoký obsah kofeinu může zabít, běžná dávka je ale zdraví spíše prospěšná
Je káva zdravá, nebo nezdravá? Jako u mnoho jiných věcí záleží na množství a také na snášenlivosti každého jedince. Běžné konzumované množství kávy (jeden, dva, tři šálky denně) se považuje za bezpečné a zdraví spíše prospěšné. Průměrně se totiž v každém šálku kávy nachází 100 až 150 mg kofeinu, za toxické množství je považováno až 1,8 g a za smrtelnou dávku pak 10 g. Tolik kofeinu do sebe běžným popíjením kávy jednoduše nedostanete. Člověk vážící zhruba 70 kg by musel vypít přibližně 70 šálků kávy, aby jej zabila, a to v relativně krátkém čase (přibližně tři šálky za hodinu po celý jeden den v kuse). Pozor si však dejte při užívání kofeinových tablet a energetických nápojů, zejména pak při jejich kombinaci.
Dlouhodobé studie naopak prokázaly mnoho pozitivních dopadů konzumace kávy. Snižuje například riziko Alzheimerovy choroby a také cirhózy jater u alkoholiků. Pozitivní účinky byly prokázány také při Parkinsonově chorobě i cukrovce 2. typu. Káva také významně zlepšuje naše reakce a proudění krve v těle.
Další zajímavosti
- Ve starověké arabské kultuře se prý mohla žena rozvést se svým mužem, pokud jí ráno nedonesl čerstvou kávu.
- V Mekce bylo pití kávy zakázáno, a to v roce 1511. Důvodem bylo to, že prý stimulovala radikální myšlení.
- Během 17. století bylo v Osmanské říši popíjení kávy považováno za užívání omamných drog a dočasně postaveno mimo zákon.
- Jen o něco dříve také křesťanská Evropa řešila, zda kávu pít, či nikoli. Někteří duchovní ji považovali za satanský vynález, avšak papež Klement VII. si ji zamiloval a v roce 1600 ji nechal dokonce pokřtít.
- V 18. století ji zase mimo zákon postavili ve Švédsku, a to včetně veškerého vybaví, které je k její přípravě a konzumaci potřeba.
- Káva se pěstuje v mnoha zemích světa, největším současným producentem je Brazílie, následuje Vietnam a Kolumbie. Jediným státem USA, kde panují vhodné podmínky k pěstování, byl donedávna pouze Havaj. Nyní se o pěstování kávovníků snaží rovněž v Kalifornii.
- Pokud do šálku kávy přidáte smetanu, zůstane nápoj déle teplý.
- Před pražením jsou kávová zrna červená nebo zelená.
- Instantní káva se vyrábí dehydratací kávy, a to již více než sto let.
- Za největší konzumenty kávy jsou považováni Finové. Spotřeba kávy se ve Finsku pohybuje okolo 12 kg na obyvatele. V posledních letech je však předehnali v Lucembursku, kde se uvádí spotřeba okolo 14 kg kávy na obyvatele ročně. U nás a na Slovensku se udává spotřeba okolo 3,5 až 4,5 kg.
Zdroje: agiboo.com, Wikipedia, rozhlas.cz, facts.net, insider.com, goodhousekeeping.com, kavovnik.cz