2000 let starý počítač stále vědce nepřestává překvapovat. Co o něm víme?

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Koho by napadlo, že něco takového může existovat, ale ano, čtete dobře. Skutečně existuje něco, co vědci ještě sice zcela neodhalili, ale pravděpodobně nalezli něco, co mohlo být dokonalým předchůdcem dnešních počítačů.

Mechanismus z Antikythéry

Řecký potápěč jménem Elias Stadiatos objevil v roce 1900 poblíž ostrova Antikythera vrak staré římské nákladní lodi. Potápěči z něj pak vylovili několik soch a také kámen, ze kterého vystupovalo ozubené kolo. To přitáhlo pozornost vědců, co ale nakonec zjistí, nečekali ani oni sami. Původně si mysleli, že jde o kámen, nebylo tomu tak. Šlo o bronzový stroj, který byl vsazen do dřevěného rámu. Podle místa nálezu byl tak tento unikátní objev pojmenován jako mechanismus z Antikythéry.

Co o něm víme – moc toho není

Tento záhadný stroj byl podle vědců vyroben mezi lety 150 př. n. l. – 100 př. n. l. Nepodařilo se však zjistit, odkud stroj skutečně pochází a kde byl vyroben. Víme o něm pořád dost málo, ale vědci se nevzdávají. Jde totiž o něco skutečně unikátního. Kdo záhadný stroj sestavil, se neví, ale dá se dobře odhadnout, k čemu měl v tehdejší době sloužit. Podle odborníků jde o mechanismus, který měl sloužit k zaznamenávání pohybu Měsíce a Slunce. Podle zjištěných údajů se předpovídalo pak jejich zatmění. Neobvyklý a velmi starý mechanismus tvoří 37 ozubených koleček a má dva ciferníky.

Bylo jich více?

Odborníci se však dále domnívají, že takovýto stroj nebyl jediným svého druhu. Římský filosof Marcus Tullius Cicero se totiž také ve svých známých dílech zmiňuje o stroji, který dokázal napodobit pohyby Slunce a Měsíce a dokonce i hvězd. Proč se však žádné další podobné stroje nenalezly, zatím nevíme. Odborníci se tak ptají, zda jde o náhodu nebo zda je možné, že další generace nebyly schopny něco podobného sestrojit. Mechanismus z Antikythéry využíval diferenciální převody, které se podle dochovaných záznamů využívaly poprvé v 16. století. Svou úrovní konstrukce ale záhadný stroj připomíná i stoje, které se začaly využívat dokonce až v 18. století.

Tento mechanismus se tak stále vymyká našemu lidskému chápání i profesionální vědě.

Autor: Lenka Svobodová
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

#kvíz 1 / 1 | Co si potápěči původně mysleli, že z vraku vylovili?

Co si potápěči původně mysleli, že z vraku vylovili?

zavřít reklamu