Pizza, jedno z nejoblíbenějších jídel na světě i pravděpodobně nejznámější italské slovíčko. Ať už na ni chodíte do vaší oblíbené pizzerie nebo si ji připravujete sami doma, možná vás překvapí některé zajímavosti, které s pizzou souvisejí.
Kdo vynalezl pizzu?
Původ pizzy není dodnes zcela jasný, ale je známo, že už staří Egypťané a Římané jedli jakýsi zploštělý plochý chléb podobný pizze. Vergilius ve své Aeneidě mluví o tomto chlebu, který se používal jako „jedlá mísa“, na níž se podávala jiná jídla. Na Sardinii byly při archeologických vykopávkách nalezeny pozůstatky „pizzy“ staré 3 000 let.
Kdy a jak vzniklo slovo pizza?
Kdy se slovo pizza zrodilo, není bohužel známo, stejně jako není jistá jeho etymologie. První použití slova „pizza“ pochází z roku 997 a je doloženo v latinském textu z města Gaeta, které leží na půli cesty mezi Římem a Neapolí.
Původ tohoto termínu je nejistý, některé hypotézy ho dávají do spojení se starogermánským slovem „bizzo“ nebo „pizzo“, které znamenalo jedlý a které se dostalo do Itálie v polovině 6. století během invaze Lombardů. Podle jiných hypotéz slovo pizza pochází z neapolského dialektu „tpinsa“ neboli minulého příčestí latinského slovesa pinsere tj. drtit, mačkat, lisovat.
Jaká je nejstarší pizza?
První zmínky o pizze tak, jak ji známe dnes, pocházejí z konce 16. století a týkají se pizzy zvané „mastunicola“. Připravovala se ze sádla, sýra, bazalkových listů a pepře. Později se stala oblíbenou varianta s cecinielli, malými rybkami typu ančovičky či sardinky.
Za nejstarší pizzerii v Itálii a na světě je považována Port’Alba v Neapoli, která byla založena v roce 1738 pro pouliční prodej a v roce 1830 byla přestavěna na pizzerii v podobě restaurace.
Kdy se na pizzu dostala rajčata?
Dnes máme pizzu spojenou s rajčatovým základem, na který se následně přidávají další suroviny. Rajčata se ale na pizzu dostala až na začátku 18. století, kdy se začala obecně hojně využívat v celé italské kuchyni. Nejprve se používala rajčata dovezená z Ameriky, později ta pěstovaná již v Itálii.
První pizza s rajčaty se označovala jako Marinara, kromě rajčat obsahovala česnek, oregano a olivový olej. Název pochází z toho, že ji jedli námořníci, kteří se vraceli z rybolovu.
Jak vznikla slavná pizza Margherita?
Pizza Margherita údajně vděčí za své jméno královně Margheritě neboli Markétě Savojské. V roce 1889 byl šéfkuchař Raffaele Esposito pověřen přípravou tří pizz, které měl nabídnout králi Umbertovi I. a jeho manželce během jejich návštěvy Neapole. Královně údajně nejvíce chutnala ta s rajčaty, mozzarellou a bazalkou, což byly ingredience, které symbolizovaly barvy italské vlajky.
Je lepší římská nebo neapolská pizza?
Otázka, která už je po staletí předmětem mnohých debat nejen v Itálii. Někdo má rád pizzu vysokou, někdo nízkou, někdo křupavou, někdo měkkou. I z tohoto důvodu tak není možné objektivně říci, která ze dvou nejznámějších verzí klasické pizzy, je lepší. Můžeme ale vysvětlit hlavní rozdíly mezi oběma verzemi.
Římská pizza je pizza s tenkým křupavým těstem a nízkým okrajem. Těsto se připravuje z pšeničné mouky, vody, droždí, soli a olivového oleje. Peče se v troubě několik minut.
Neapolská pizza je naopak pizza s měkkým těstem a s vysokým okrajem, jejíž těsto se připravuje pouze z vody, mouky, droždí a soli a která se v peci peče pouze 50 až 90 sekund. Obě varianty jsou velmi odlišné a říci, která z nich je lepší, je jen otázkou vkusu.
Jaká je nejabsurdnější příchuť pizzy?
O Italech je známo, že si pizzu za hranicemi své země téměř nikdy nedávají. V některých zemích totiž existují velmi zvláštní varianty pizzy, které zahrnují ingredience, které byste nečekali. A zdaleka se nejedná jen o pizzu Havaj s ananasem.
Například ve Španělsku podávají pizzu s těstovinami, ve Švédsku s kari a banánem, v Rusku nabízejí pizzu se sleděm, na Kostarice můžete ochutnat pizzu s kokosem a krevetami, v Malajsii existuje Boba pizza s kondenzovaným mlékem, sýrovou pomazánkou, čedarem a tapiokovými kuličkami. Mimochodem údajně na světě existuje více než 687 druhů pizzy.
Jaká je nejoblíbenější pizza v Itálii?
Podle četných průzkumů je v Itálii nejoblíbenější a nejobjednávanější pizzou Margherita. Za ní následuje pizza Prosciutto e funghi (se šunkou a žampiony), pizza Diavola (s pikantním salámem) a pizza Capricciosa (s artyčokem a černými olivami).
Několik „nej“ na závěr
Nejvíce pizzy na světě se údajně konzumuje ve Spojených státech amerických, a to v průměru 13 kg na obyvatele. Na druhém místě je Itálie s průměrem 8 kg na obyvatele. Městem s největším počtem pizzerií na světě je údajně brazilské Sao Paulo. V Itálii je městem s největším počtem pizzerií na obyvatele Sassari.
Nejextravagantnějším způsobem doručení pizzy bylo pravděpodobně v roce 2001 doručení malé pizzy Pepperoni od Pizza Hut na Mezinárodní vesmírnou stanici prostřednictvím rakety, která doplňovala palivo.
A jaká je nejdražší pizza na světě? V roce 2020 byla jednou z nejdražších pizza Figazza Luxury. Cena pizzy s kaviárem, speciální ručně vyráběnou burratou a jedlým zlatem byla 2000 eur. Obecně se za nejdražší pizzu na světě pokládá pizza Ludvík XIII. Stojí 8300 eur, má průměr 20 cm, těsto kyne 72 hodin a následně je posypané buvolí mozzarellou, australskou růžovou solí, kaviárem, humrem a krevetami.
Zdroj: focus.it, formagginobili.it, pizzarecipe.org