Po smrti z nás může být kompost. Budoucnost v pohřbívání je v kompostování lidských ostatků

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Na životní prostředí je potřeba myslet a ekologicky je potřeba přemýšlet také v případě pohřbívání. Hroby zabírají mnoho místa a tolik potřebné půdy a kouř z kremačních pecí zase znečišťuje ovzduší. Budoucností v pohřbívání lidských ostatků tak má být kompostování. Zní to zvláštně, ale v americkém státě Washington si to už brzy budou moci vyzkoušet.

Ať žijí zelené pohřby

Novou pohřební metodu, které se přezdívá zelený pohřeb, propagovala Lynne Carpenter-Boogs, která pracuje jako profesorka půdní vědy a udržitelného zemědělství na Washingtonské státní univerzitě. A povedlo se jí to, Washington totiž bude vůbec prvním státem, který umožní kompostování lidských ostatků. První takové kompostovací zařízení má začít fungovat již příští rok. A podle CNN je velmi pravděpodobné, že jej budou následovat i další státy a národy.

Jak se kompostuje člověk

Lidské kompostování funguje tak, že se mrtvola umístí do opakovaně použitelné šestihranné ocelové nádoby. Tělo se zasype dřevěnými štěpkami, je provzdušněno a tím vznikne ideální prostředí, ve kterém se začnou vyskytovat mikrobi a prospěšné bakterie.

Proces přeměny zemřelého v kompost trvá přibližně jeden měsíc a vznikne následně asi metr krychlový zeminy. Tu je pak možné předat pozůstalým, kteří ji mohou využít na své zahradě. V případě, že rodina zájem nemá, bude takový kompost odvezen na území Jižního Washingtonu, kde má vzniknout ekologická vesnice.

Využitý je každý kousek

V testovacím projektu vyšlo najevo, že každá část lidského těla, a to včetně kostí a zubů, může být úspěšně transformována do kompostu. Lidské kompostování navíc vyžaduje pouze osminu energie, která je běžně spotřebovávána při kremacích.

Zní to možná trošku podivně, ale pro kvalitu životního prostředí, které je velmi důležité pro budoucí život, bychom měli udělat všechno. A co vy, nechali byste se zkompostovat?

Autor: Michaela Richterová
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu