Dnes je světový den rádia. Připomeňme si nejdůležitější události, kdy rádio hrálo hlavní roli

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Ještě než byla vynalezena televize nebo internet, svět se důležité informace ze světa mohl dozvědět z rádia. Vynález rádia znamenal obrovský průlom v tom, jak se mohou informace šířit rychle celým světem. V dnešní době se informace sice spíše šíří po internetu, ale kdo z nás si při cestě autem rádio nepustí? Jsme rádi, že ho máme a proto si u příležitosti touho dne připomeňme momenty, kdy rádio změnilo svět.

Nová forma komunikace

Dnes už je tomu těžké uvěřit, ale bývaly doby, kdy trvalo i několik dnů či týdnů, než se důležité informace dostaly z jedné části světa do druhého. Tohle ovšem změnilo rádio. Na začátku 20. století se začalo experimentovat s bezdrátovými rádii a velmi brzy poté se již lidé z celého světa dozvěděli všechny potřebné informace během okamžiku. Ovšem ještě než se z rádia stala oblíbená součást domácností a lidé si kromě zpráv z něj mohli poslechnout i hudbu, využívala se rádia pouze pro účely navigace pro piloty, kapitány lodí, řidiče kamionů nebo pohotovostní služby.

Válečné zpravodajství

Za druhé světové války se stalo rádio naprosto nepostradatelným pomocníkem. U rádií čekali napjatě lidé z celého světa, aby se dozvěděli novinky a aktuální informace z frontových linií. Rádio rovněž hrálo velmi významnou roli v odbojových organizacích, které se snažily bojovat proti nacistům. Asi za jedno z nejslavnějších radiových vysílání je považováno sdělení premiéra Nevilla Chamberlaina z 3. září 1939, který tímto způsobem oznámil národu, že Velká Británie je ve válce s Německem.

Boj za lidská práva

Rádio zachytilo také některé z největších okamžiků 20. století a Boj za občanská práva v Americe je jedním z nich. Významné rozhlasové vysílání bylo také to, kdy Martin Luther King popsal vizi rasové rovnosti v Americe, která inspirovala miliony lidí. Bojovník za lidská práva ve svém projevu „Mám sen“ oslovil masy lidí a konečně se začalo něco dít. Do té doby měli černoši v Americe velmi těžké postavení a zacházelo se s nimi jak s druhořadými občany.

Invaze mimozemšťanů

Už jste někdy poslouchali hru v rádiu a připadalo vám to jako skutečnost? Věřte nebo ne ale i tohle se stalo. Konkrétně v roce 1938, kdy došlo k přímému přenosu Válečných světů, které dramatizovalo marťanskou invazi na Zemi. Miliony posluchačů tehdy věřilo, že jde vážně o skutečnou událost a mnozí lidé začali utíkat v panice ze svých domovů.

Československý rozhlas začal pravidelně vysílat 18. května 1923 ve 20.15 hod. ze stanu u letiště v Kbelích.

Role rozhlasu při Pražském povstání

5. května 1945 právě bitvou o rozhlas začalo pražské povstání. Vysílání československého rozhlasu, poprvé od převzetí moci němci, vysílá pouze česky, pouští zakázané české písně a hlášení a pro celý národ se stává symbolem boje proti německým okupantům. Hlasateli byli Zdeněk Mančal, který pronesl „Je právě sechs hodin.“, Kozák a Malík. Veřejně nejznámějším hlášením se stalo volání o pomoc při obraně československého rozhlasu. „Voláme českou policii, četnictvo a ozbrojené jednotky! Pomozte československému rozhlasu ve Schwerinově třídě, kde čeští lidé bojují o jeho záchranu! Vchod z Balbínovy ulice je úplně volný! Voláme českou policii, četnictvo a ozbrojené jednotky na pomoc československému rozhlasu!“ 

Kde by byl hudební průmysl

V padesátých letech, kdy neexistoval kanál Youtube, bylo rádio jediným možným způsobem, jak si poslechnout nejnovější písně od oblíbených interpretů. I když by se zdálo, že dnes už písničky v rádiu nikdo neposlouchá, opak je pravdou. Rádio se poslouchá dodnes a jsou lidé, kteří na něj nedají dopustit. V rádiu také stále fungují žebříčky nejhranějších skladeb. Nespočet umělců a nahrávacích společností oceňuje rozhlasové stanice za jejich roli při uvádění nové hudby veřejnosti.

A co vy, posloucháte rádio i dnes?

Autor: Martin Liška
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu