Kosmodrom Bajkonur v Kazachstánu stále i dnes skrývá mnohá tajemství. Např. Burana a Ptičku

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Bajkonur, který se nachází v kazašské stepi, je rozsáhlý komplex, který ukrývá mnohá tajemství a poklady, které by tu rozhodně nikdo nečekal. Odvážný fotograf, který se odvážil do komplexu vstoupit a pořídit zde fotografie, byl neskutečně šokován. Leží zde i dva opuštěné raketoplány, které jsou pozůstatkem z dob, kdy sověti pracovali, na programu Buran.

Z Bajkonuru do vesmíru

Z Bajkonuru se dříve vydávaly raketoplány do vesmíru. Tento ohromný areál patřil vždy sovětům a i dnes po rozdělení federace, si jej Rusko pronajímá. Některé budovy ale úplně upadly v zapomnění a přitom se v nich ukrývají nevídané poklady. Třeba dva raketoplány, které patřily k ruskému programu Buran.

Raketoplán Buran se měl v roce 1988 podívat do vesmíru, jenže ihned po startu nastaly komplikace, on dvakrát obkroužil zemi, a protože se blížil rozpad federace, s ním nastal i konec celého programu Buran. Mimo zemi se tak raketoplán už nikdy nepodíval. To ještě nikdo netušil, že ruští inženýři kromě něj pracovali ještě na dvou raketoplánech, které se jim téměř podařilo dokončit. V roce 2002 spadla střecha hangáru přímo na raketoplán Buran a tento letoun pád téměř zničil. Uprostřed stepi, o kousek dál za hlavními branami areálu se pak v roce 2015 podařilo objevit další stroj. Buranův bratříček se jmenoval Ptička.

Ptáček tam nebyl sám

Ptička je v překladu ptáček. A ten tam rozhodně nebyl sám. Fotograf David de Rueda, který se zabývá fotografováním opuštěných objektů a budov, kromě něj objevil i přesnou a dokonalou maketu raketoplánu Buran, která byla nejspíše používána při testech. O Ptičce se toho moc nevědělo a vlastně dodnes nevíme nic moc konkrétního. Vlastně jen to, že s největší pravděpodobností měla Ptička vykonat několik bezpilotních letů někdy v 90. letech, k čemuž ale nakonec nedošlo.

S tím, jak skončil program Buran, skončilo všechno. Hangár všichni sověti opustili a už na něj nejspíš zcela zapomněli. Tomu se ale moc nechce věřit, neboť kromě pár závěrečných prací zejména pak na elektronice stroje, byla Ptička téměř dokončená.

Kosmodrom Bajkonur je stále aktivně využívaný ruskou státní organizací Roskosmos k odpalování raket do vesmíru. Ruská vláda má s Kazachstánem platnou smlouvu o pronájmu až do roku 2050. Za první období pronájmu platilo Rusko 115 mil. USD ročně.

Stroje jsou v dobrém stavu

Na budově hangáru je sice už vidět, že zde stojí dlouho a nikdo se o nic nestará, o to bylo větším překvapením, když se oba zapomenuté raketoplány našly v téměř dokonalé kondici. Obrovský hangár byl totiž stavěn tak, aby dokázal odolat i možné explozi kosmické lodě, která startovala z odpalovacích ramp ležících opodál. Mluvíme o budově, která na délku měří 132 metrů a vysoká je 62 metrů. Přesně ve středu budovy se pak připravovaly raketoplány a od zbytku budovy střed oddělovaly velká vrata.

Když pak svět obletěly fotografie toho, co kazašská step dodnes ukrývá, všichni zůstali v údivu. Opuštěný hangár vzbudil pozornost a rozpoutal diskuze. Bohem zapomenuté opuštěné budovy v tomto megakomplexu by možná mohly ukrývat ještě mnohem více.

Autor: Martin Liška
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

#kvíz 1 / 3 | Kosmodrom Bajkonur

Ve kterém roce se raketoplán Buran vydal do vesmíru?

zavřít reklamu