Jak se vyvíjela péče o zuby? Možná vás překvapí, že to nebylo jen o trhání bolavých zubů

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Je zajímavé, jak se i péče o zuby měnila s plynoucími léty. Prozraďme si, jak vypadala péče o zuby dříve, jak se naši předci snažili o udržování hezkého úsměvu.

Už od pradávna se lékaři snažili vyhýbat bolestivému trhání zubů

Zubní kazy opravdu nejsou problémem jen dnešního světa, ale je to problém, který dlouhodobě sužuje lidstvo. Pravdou je, že už od pradávna se lékaři snažili bolestivé zuby vyléčit, nechtěli je za každou cenu trhat. Navíc trhání bylo hlavně ve starověku velice bolestivé, právě ve starověku si lidé vypěstovali strach vůči zubařům. Dříve se zuby trhaly holou rukou, případně se používaly kleště.

Anketa: Bojíte se zubaře?
Celkem hlasů: 884

Jak jsme ale zmínili, lékaři se snažili zuby léčit, nesnažili se je jen trhat. Dokonce jeden z otců stomatologie doporučoval zuby trhat jen v případě, kdy se viklají. Také je radil dobře čistit.

Kde se vzal, tu se vzal zubní kartáček

Ještě před vynálezem zubního kartáčku používali lidé různé větvičky či kořínky. Nejstarší datovaný nález zubní pomůcky je datován okolo roku 3500 př. n. l. v Babylonii. Podobný předchůdce zubního kartáčku byl nalezen i ve starověkém Egyptě 3000 let př. n. l.

Zuby se čistily s pomocí různých dřevěných párátek, to používali starověcí Řekové a Římané. Indové poté přišli na čištění zubů snítky fíkovníku, Číňané si vymysleli zubní kartáček, který ostatně používáme dodnes.

Středověk a novověk jako přelom ve stomatologii

Z dochovaných záznamů lze konstatovat, že nové metody léčení zubů přinesl až středověk a novověk. Tehdy se začal používat vrták, kterým se v případě potřeby provrtávaly zuby a zbavovaly se tak zubního kazu. Zub se také dříve ošetřoval s pomocí zlaté fólie – zkažený a vyvrtaný zub se vyplňoval zlatem, posléze se na něj podávaly ledové obklady.

Pierre Fauchard, otec moderní stomatologie

Za zakladatele novodobé stomatologie je považován francouzský chirurg Pierre Fauchard. I přes velmi primitivní nástroje, které se v období 17. století využívaly, se Fauchard stal velmi zručným “zubařem”. Velmi často při své práci využíval nástroje z jiných odvětví lidských činností a to zejména nástroje od holičů, výrobců hodinek či klenotníků.  

Autor: Martin Liška
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu