Nebýt nacistů, nevznikla by nejspíš Fanta

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Šumivý, osvěžující, lahodný nápoj s pomerančovou příchutí. To je Fanta. Napadlo vás někdy, že ho vlastně začali vyrábět v nacistickém Německu za druhé světové války? Ano, když v Hitlerově Německu došla oblíbená Coca Cola, začali si vyrábět její náhražku. A Fanta byla na světě.

Když Němcům došla Coca Cola

Coca Cola i Fanta, tento koncern patří k symbolům Spojených států amerických. Jenže ve skutečnosti se vlastně Fanta začala vyrábět za druhé světové války v Německu. Díky tomu, že byl přerušen dovoz sladkých sirupů do země, nemohli si Němci vyrábět dále tolik oblíbenou Coca Colu. Tehdejší ředitel pobočky společnosti Coca Cola v Německu ale dostal za úkol tento problém vyřešit. A tak se rozhodl, že speciálně pro německý trh vymyslí zcela nový nápoj. Ten ovšem musel být jen z dostupných surovin, které se ve Třetí říši daly běžně sehnat, a to za války nebylo snadné. Těmito dostupnými surovinami, ze kterých se Fanta začala vyrábět, byly například syrovátka a zbytky z vylisovaného ovoce.

Použil fantazii a vznikl název Fanta

Max Keith pak vyzval své spolupracovníky, aby mu pomohli vymyslet název pro tento nový osvěžující nápoj. Současně je vyzval, aby se nebáli využít vlastní fantazii a v tom jeden ze zaměstnanců vykřikl „Fanta“ a název byl hned na světě. Název tak vymyslel prodejce Joe Knipp. Podnik pro výrobu Fanty byl sice v Německu odříznut od ústředí Coca Coly, ale jeho vedení nepodlehlo nátlaku a nevstoupilo no NSDAP. Společnost sídlící v Atlantě pak po válce získala ochrannou známku i recept s originální recepturou na Fantu, ale také i zisky, které prodej Fanty vznikly ještě za války.

Autor: Martin Liška
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu