Špekáčky či Remek, na co všechno my Češi můžeme být hrdí? Známá i méně známá fakta o České Republice

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Když se ve světě řekne Čech, každý si vybaví hlavně dobré pivo. Ale my, Češi, ani zdaleka nejsme jen národem, který rád konzumuje tento zrzavý mok. Dokázali jsme toho mnohem více a svět nám vděčí i za mnohé vychytávky. Co všechno jsme světu dali a co už nám nikdy nikdo neodpáře?

Kde se vzaly dolary?

Víte, kde vzalo označení pro nejen americkou měnu dolar? Možná vás to překvapí, ale tohle slovo je odvozeno od platidla, kterým se kdysi platilo tady u nás. Už jste na správně stopě, ano, je to tolar. I třeba ve Slovinsku se ještě donedávna tolary platilo. A jak to celé bylo? Ze slova tolar, které se dostalo i do jiných jazyků, se postupem času zkrátka stala jazyková zkomolenina a byl na světě dolar.

Kdo byl jako třetí v pořadí ve vesmíru?

Když se začínalo s lety do vesmíru, byl to světový souboj dvou velmocí Spojených států amerických a Ruska. Ale jako třetí dostal příležitost od Sovětů podívat se do vesmíru právě český kosmonaut Vladimír Remek. Ten je dodnes považován za prvního evropského kosmonauta na vesmírné misi.

Rodák z Prostějova a ženami tak milované silonky

Otto Wichtrle, který se narodil v Prostějově, byl opravdovým světovým vynálezce. Kromě toho, že dal vzniknout kontaktním čočkám, vynalezl také silon jako takový. I když tedy nedal dohromady silonky, dal světu látku, ze které se vyrábějí.

Kdo hrál Neilu Armstrongovi?

A zase jsme ve vesmíru. Tentokrát se tam podíváme s vůbec prvním člověkem, který vstoupil na Měsíc. Tím byl samozřejmě, jak už jistě tušíte Neil Armstrong. Ten si svůj pobyt na Měsíci chtěl něčím zpříjemnit a tak si sebou vzal hudbu – a to ne ledajakou. Pouštěl si tam nahrávku od Antonína Dvořáka a to konkrétně New World Symphony.

Špekáčky, tvarůžky i hromosvod

Možná také nevíte, že České republice patří prvenství ve výrobě gramofonových desek na celém světě. Před Evropskou unií jsme si také uchránili špekáčky, syrečky a hořické trubičky. Kdyby nebylo Čecha, musel by se svět dodnes bát bouřky, protože jsme to byli my, kdo dal světu hromosvod. Čeští lékaři mají tak velmi dobrou pověst, a to především, co se týče boje proti AIDS. A i naše ženy jsou opravdu skvělé. První ženou ve vládě Spojených států se přece stala Madeleine Albrightová, která se narodila v našem hlavním městě Praha.

Skvěle umíme také auta, Škodu a Tatru totiž zná také celý svět. Buďme tedy skutečně dostatečně hrdí na to, že jsme Češi.

Autor: Karel Mareš
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu