Jak se slavil Nový rok kdysi a co dělali naši předkové, aby se měli lépe? Některé tradice dodržujeme dodnes, připomeňme si je

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

O půlnoci jsme si všichni připili šampaňským, podívali jsme se na ohňostroj a svým blízkým jsme popřáli všechno nejlepší do Nového roku. Dnes bychom měli dodržovat určité tradice, které začali držet už naši předkové a věřili, že jim to přinese štěstí a hojnost. Ve většině domácností se sice dnes vyspává ještě kocovina, která k Silvestru už tak nějak patří, ale připomeňme si, jak oslavovali Nový rok kdysi naši předkové a jaké tradice vlastně dodržovali.

První leden a začátek nového roku

Tradiční oslavy nového roku tak jak je známe dnes, se k nám dostaly až v 19. století, a to z Německa. Dříve se u nás totiž Nový rok oslavoval už 25. prosince takže na Boží hod vánoční. Církev dlouho zakazovala bujaré oslavy příchodu nového roku, však jejich počátek se datuje již z dob antiky. Všechno se změnilo právě v 19. století, kdy se už začaly objevovat prvky oslav, tak jak je známe dnes. Na pražských hradbách se o půl noci střílelo z děla, také začaly zvonit zvony, a pokud lidé byli v tuto dobu venku, mohli se otírat o kominíky, kteří přinášeli štěstí. Ve zvyku bylo také obracení kožichů naruby nebo pozlacování klobouků. Na venkov se takové oslavy dostaly až postupně, ale právě tam vznikly mnohé tradice, které můžeme znát i dnes.

Dodržujete některé tradice i vy?

Bylo zvykem, že na Nový rok se v domácnostech nesmělo uklízet, aby se nevymetlo štěstí. Také bylo zapovězené věšení prádla, protože to mělo přivolávat do rodiny smrt. Na novoroční tabuli nesměla chybět čočka nebo hrách, nesměla se podávat drůbež, aby z domácnosti neuletělo štěstí. Na Nový rok se také na venkově chodilo pravidelně koledovat. V Čechách pak do domácností chodily takzvané ometačky. Šlo o skupinu žen, které měly peroutky a těmi ometaly pece a kamna to proto, aby se hospodyním celý rok jídlo na plotně nepřipalovalo.

První novoroční přáníčka

Pokud si myslíte, že rozesílání přáníček k Novému roku je až novodobou záležitostí, mýlíte se. I když dnes už se málokdy posílají pohledy nebo papírové přáníčka, ale každý si rozesílá spíše smsky, emaily nebo přání pomocí sociálních sítí, první klasické přání poslal už v roce 1827 hrabě Chotek. Ručně psaná blahopřání ale ovšem objevovala údajně i předtím a bylo to zvykem spíše mezi profesními skupinami. Tím, jak se doba mění a narůstá obliba moderních technologií, maličko se upravují i tradice s novým rokem spojené.

Tradice by se jistě měli dodržovat. Možná nám to štěstí přinese.

Autor: Karel Mareš
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu