Co je Lorem ipsum? Vysvětlíme vám, co tento text znamená, dost možná jste se s ním už totiž setkali

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Lorem ipsum, zkráceně se někdy objevuje jako lipsum je označení pro pseudolatinský text, který se nejčastěji využívá v grafickém designu. Pokud jste už někdy využili nějakou formu softwaru pro psaní nebo správu webového obsahu, je velice pravděpodobné, že jste se s textem Lorem ipsum už setkali. Jeho historie je ale mnohem více bohatá, než se může zdát.

Hledáte Lorem ipsum?

Úplně jednoduše řečeno je Lorem ipsum fiktivní nebo zástupný text. Nejčastěji se využívá při rozvržení tisku, infografiky nebo webdesignu. Jeho primárním účelem je vytvořit text, který neodvádí pozornost od celkového rozložení a vizuální hierarchie. V latině tento text nemá žádný smysluplný význam. Jedná se tedy pouze o obecný text, který se využívá k udržení místa v souboru, dokud není vytvořen skutečný text nebo vizuální prvky, které ho nahradí.

Něco z historie Lorem ipsum

Termín Lorem ipsum je vlastně odvozen z latinského termínu Dolorem Ipsum a to znamená „bolest sama o sobě“.  Text se už používá skutečně dlouhou dobu. Jeho původ byl objeven Richardem McClintockem, latinským učencem z Hampden-Sydney College. Z jeho výzkumu vyplývá, že výraz Lorem ipsum se začal objevovat již od roku 45. př. n. l. kde byl využíván v klasické latinské literatuře. Slova v textu pocházela, z knihy Konec dobra a zla. Série knih byla pojednáváním o teorii etiky a napsal ji starý římský filozof Marcus Tullius Cicero. Cicero byl považován za jednoho z nejzkušenějších rétorů všech dob.

Z Cicerova díla výplňovým textem

Jak se ale Lorem ipsum dostalo z Cicerových děl na pozici výplně textu? Pravděpodobně za to může jen shoda náhod. Podle McClintocka k tomu došlo tak, že sazeč, který byl pověřen vytvořením knihy vzorů, použil tento text jako způsob, jak demonstrovat různá písma. Když pak viděl, že text by měl být necitlivý, aby se neodváděl od grafických rysů, sazebník slova míchal.

Dnes se Lorem ipsum velmi hojně využívá. Pokud například píšete svůj blog a potřebujete ve svém krátkém článku vyplnit mezery, Lorem ipsum je vyplní do doby, než jej nahradíte skutečným textem. Stejně tak se Cicerovo spojení dá využít i ve photoshopu, kde můžete vložit fiktivní text do textové vrstvy. Využít se dá i v případě, že potřebujete soustředit se na kopii pracovní verze. I Cicero to tak nejspíš zamýšlel a svůj text záměrně zkomolil, aby se zbytečně nerozptyloval.

Je tedy jedno, zda navrhujete web nebo děláte infografiku. Slavné spojení Lorem ipsum vám pomůže soustředit se na vaši práci.

Autor: Karel Mareš
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu