Nevíme, zda je Vondráčková za zenitem, ale řekneme vám, co “být za zenitem“ vlastně znamená

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Helena Vondráčková se právně brání proti nařčení, že již je za zenitem. Víte ale, co to vlastně přesně znamená, být za zenitem? Některé zaběhnuté výrazy používáme zcela běžně, aniž bychom úplně přesně věděli, co vlastně znamenají.

Článek, kvůli kterému Helena Vondráčková podala žalobu na vydavatelství Czech News Center vyšel 5. února v deníku Blesk ve článku „Český ples? Panoptikum za horentní ceny“.

Ta už je za zenitem

Vlastní význam slova zenit je vlastně nejvyšší bod na nebi, ten, který je přímo nad hlavou samotného pozorovatele. Být za zenitem tak vlastně znamená dosáhnout vrcholného bodu nějaké činnosti, našeho nejvyššího vytyčeného cílu, zkrátka bodu, kdy už něco dosáhlo svého vrcholu, ať už jde o děj, činnost nebo věc v našem životě.

Miroslav Horníček to vystihl zcela přesně

Zasloužilý český umělec, výtvarník, herec, režisér, spisovatel a divadelní teoretik Miroslav Horníček slovní spojení být za zenitem popsal slovy: „Umět včas odejít. Člověk by měl přestat tam, kde už svou práci nemá rád, když je mu potíží a břemenem, když ubývá těch, kdo ho potřebují. Diváků, čtenářů, spolupracovníků. Někdy je potom odchod racionální úvahou a jindy doslova uměním. Výrazem odvahy a pokory.“

Člověk by se zkrátka měl naučit poznat dobu, kdy už mu na něco docházejí síly a nesnažit se pokračovat v něčem, co už nečiní radost a potěšení nejen jemu ale i ostatním v jeho okolí.

Už jste také někdy měli pocit, že jste doslova za zenitem?

Autor: Michaela Richterová
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu