První muzeum vagín na světě bylo otevřeno v Londýně. Zašli byste na exkurzi?

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Lidé během veřejné sbírky darovali na otevření tohoto muzea asi 1,5 milionu korun. O víkendu bylo zpřístupněno veřejnosti a nenajdete v něm opravdu nic jiného než vagíny. Jeho poslání má být ale mnohem hlubší. Jde o feministický tah a popření všech mýtů, které kolem vagín kolují. Lidé se tak podle organizátorky konečně přestanou bát o problémech týkající se ženských pohlavních orgánů otevřeně mluvit.

Na Islandu jsou penisy, v Londýně zase vagíny

Ředitelka muzea Florence Schechterová řekla: „Zjistila jsem, že na Islandu je muzeum penisů, ale ekvivalent vagín nikde neexistuje, tak jsem se rozhodla, že jedno vytvořím.“. Muzeum otevřelo svou první exhibici, která má běžet až do konce února a primárně se věnuje vyvrácení mýtů, které kolem ženských pohlavních orgánů obecně kolují. Na plakátě, který na exhibici lidi zve, se doslova píše: „Skoro padesát procent populace ji má. Všichni z nás přišlli na svět právě z ní. A přesto se vagína a zbytek gynekologické anatomie považuje za tabu.“

Ženy nevědí základní informace a věří pověrám

Sarah Creedová je hlavní organizátorkou této výstavy a podle ní většina žen ve Velké Británii o své vagíně nemá správné informace. A to by chtěli organizátoři změnit. Podle nedávného průzkumu, který v Anglii byl proveden, se ukázalo, že ženy jsou nedostatečně informované o svých pohlavních orgánech. Zejména pak hlavní organizátorku zarazilo zjištění, že většina žen považuje pubické ochlupení za nehygienické. Podle Sarah je však mnohem lepší ho mít, protože to naopak je hygienické a přirozené.

Suvenýry a pohledy ve tvaru vagíny

Muzeum je skutečně originální, a to ve všech směrech. Kromě toho, že si domů odnesete neskutečný a ojedinělý zážitek, dostanete brožurky a příručky, které obsahují nejrůznější rady a zajímavosti spojené s vagínami včetně rad, jak se o tu svou co nejlépe starat. Současná exhibice je dostupná dokonce i online a ihned po jejím skončení mají být do programu zařazena témata, která se týkají historie menstruace.

Místo zde má být ale i pro aktuální politické nebo společenské otázky. Součástí muzea se časem má stát i pravidelný diskusní a čtenářský kroužek, který bude zaměřen na feministickou literaturu. Organizátoři lákají také na komediální představení, která přinesou pohled na danou věc trošku v odlehčenějším stylu. Domů si také můžete odnést zakoupené suvenýry, které jsou, jak jinak, zaměřené především a jen na vagíny.

Poslali byste domů pohled ve tvaru vagíny?

Autor: Karel Mareš
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu