S čím si hrály děti v Antice? S dnešními hračkami měly ty jejich hodně společného.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Vzpomínáte si ještě na své oblíbené hračky z dětství? A když své hračky srovnáte s těmi, které baví naše děti, najdete jistě mnoho společného. Stejně tak jako, když se podíváme na hračky, které byly oblíbené třeba v Antice. Všechny děti si rády hrají s autíčky, tahají za sebou kačenky nebo mají nějakou panenku. Za dlouhá staletí se tak vlastně moc nezměnilo.

Hračky, které přežily dodnes

Všechny děti si potřebují hrát. A hračky, které známe dnes, používaly i děti v Antice. Samozřejmě, že prošly jistou změnou, dnes se využívají jiné materiály a hračky jsou mnohem propracovanější, ale základ zůstal stále stejný, nevěříte? Hračky na provázku, které děti za sebou tahají, se objevovaly už ve starém Egyptě. Tehdejší děti sice netahaly za sebou autíčka nebo kačenky ale kočky. Princip je však stále stejný. V Olmecké civilizaci v Mexiku děti zase tahaly psy. Z kultury Trypilliánů, která se nacházela na území dnešní Ukrajiny, zase známe pruhovanou krávu.

Něco jako autíčka

Dnešní kluci si hrají s autíčky, s čím si ale hrály děti, když autíčka nebyly? No přece s kočáry nebo koňmi, tedy tehdejšími dopravními prostředky. Myšlenka pro vytvoření hraček pro děti byla tedy vždy stejná. Například děti z Persie si v roce 2000 před naším letopočtem hrály s pojízdnými kočáry. V Římské říši se vyráběly pro děti jezdci na koních z keramiky. Vikinské děti si nejraději hrály s dřevěnými koňmi.

Deskové hry a panenky

I před 2000 lety děti hrály kostky nebo deskové hry. Některé sady pocházející z Říma jsou dodnes zachované a rozpoznatelné. V roce 1600 před naším letopočtem na Krétě hrály děti deskové hry, které měly stejný princip, jako mají hry dnes. Závodilo se s figurkami, kdo se dostane nejdříve do cíle a k tomu byl vyprávěn příběh, jak jít a vrátit se co nejrychleji z podsvětí.

Něco jako šachy pak měly keltské civilizace v Irsku, hra se jmenovala Fidchell a mohli bychom ji přirovnat k dnešním šachům. Děti nebyly ochuzeny ani o panenky. Římské panenky se vyráběly nejčastěji ze slonoviny a měly dokonce ohebné končetiny. V Římě byly oblíbené dřevěné panenky, jedna z nich se našla v hrobě římského dítěte a stará je asi 1800 let.

S čím jste si hráli v dětství vy?

Autor: Michaela Richterová
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu