Jaké budou letošní vánoční trendy? Vytáhnout můžete i ozdoby po babičce. Co kromě retro stylu přinesou nadcházející svátky?

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

I když to zní neuvěřitelně, Vánoce se opravdu rychlým krokem blíží. Už za sedm týdnů nás čeká Štědrý den, a pokud nejste zastánci tlačenic v obchodech a rychlého úklidu na poslední chvíli, měli byste postupně začít s přípravami. A právě proto máme pro vás tipy na letošní vánoční trendy. Na scénu se vracejí retro ozdoby, které si jistě pamatujete z dětství, v kurzu bude i minimalismus a hlavně co nejvíce světýlek.

Vánoční trendy podle designérů

Každoročně se odtajňují aktuální vánoční trendy na nadcházející sezónu na proslulém vánočním veletrhu Christmas World, který se koná v německém Frankfurtu. Tam přední designéři a floristé vystavují vánoční dekorace a doplňky do bytu, které budou vévodit pro daný rok. Vždy to jsou čtyři hlavní trendy a mezi nimi letos vládne retro styl. Ostatní tři mají jedno společné, a to je luxusní styl působící slavnostním dojmem.

Který si vyberete vy?

Co se týče barev, letos by měly být Vánoce laděny do zelené, červené nebo zázvorové barvy. Tradiční retro styl byl představen v modernějším pojetí a některé z ozdoby vypadají, jakoby je vytáhly z krabic naše babičky. Tradiční tvar šišky, kapičky a typické ozdoby do špičata letos budou hrát prim. Samozřejmostí je modernější kabátek, který představují především pastelové a jemné barvy.

Pokud raději sázíte na minimalismus, budete mít také radost. Něžný, ale slavnostní styl je druhým trendem, který se bude prolínat do letošních vánočních svátků. Ozdoby s neobvyklými tvary i povrchy, jemné barvy od těch neutrálních až po ty pastelové nebo chladně zlaté.

Třetí trend je zahalený hned do několika navzájem se prolínajících stylů. Vašemu stromečku určitě budou slušet ozdoby kombinující moderní styl s tím přírodním a rustikálním. Kombinace materiálů, u kterých převládají zemité a teplé tóny, navodí tu správnou atmosféru.

Čtvrtý trend patří světelným efektům. Ozdoby, které se třpytí, jsou plné efektů a září přes celý pokoj vás doslova oslní. Kombinovat se budou tmavé tóny s duhovými povrchy a všechno doplní světla. Světelné řetězy se nebojte dát do oken, naaranžovat je na stromeček i pod něj. Světlo k Vánocům prostě patří a děti budou mít dvojnásobnou radost, takovou záři ani Ježíšek nepřehlédne.

Nostalgické Vánoce

Letošní Vánoce budou plné nostalgie a vzpomínek na naše dětství. Designéři se totiž skutečně výrazně inspirovali ozdobami našich babiček. Nemusíte si ani kupovat všechny ozdoby nové. Pokud máte ty staré ještě zachovalé, postačí, když k nim přidáte pár kousků z nové kolekce a budete mít hotovo. Retro ozdoby v moderní podobě jsou nejčastěji doplněné o drobné kamínky. Domov můžete zahalit i do skandinávského stylu, kterému vévodí šedivé odstíny. Letos to nebude o výrazných barvách, ale o jemných kontrastech, které vytváří právě barva měsíce, stříbrná, zelená a zlatá, které patří ke klasice.

Těšíte se na Vánoce?

Autor: Michaela Richterová
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu