Vědecké studie jasně prokázaly, že zvuky moře určitým způsobem stimulují mozek.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Poslední vědecké studie jasně prokázaly, že zvuky moře, jako nárazy vln do skal nebo křik ptáků, kteří jsou s mořem spjatí, určitým způsobem stimulují mozek. Jde o část mozku, ve které se vytváří emoce a pocity. Pokud tedy vnímáme zvuky moře, přináší nám to jakýsi pocit úlevy a relaxace. Mozek si zkrátka řekne, že právě teď je všechno v pořádku. Bohužel my, Češi, se k moři podíváme jen na dovolené. To ovšem nevadí, každá voda působí uklidňujícím dojmem.

Proč se u moře cítíme v bezpečí

I lékaři vědí o léčebných účincích mořské hladiny. Především pro naši duši pak přináší jakési uklidnění a pocit bezpečí. Například takové mořské vlny produkují negativní ionty a ty napomáhají k lepšímu okysličování těla. Organismus je tak schopen vyprodukovat více serotoninu, kterému se říká hormon štěstí. Úzkostné stavy jsou tak ihned pryč. Pohled na moře a jeho vnímání tak podle odborníků působí na tělo a mysl jako jedna lekce jógy.

Už nebudete potřebovat čokoládu ani meditaci

Pobyt na pláži a koupání v moři má také pozitivní vliv na naše vnímání, navozuje lepší náladu a umí zahnat splín. Stejně jako když si dáte kousek čokolády, která působí proti stresu a špatné náladě. Takový stejný slastný pocit vám přinese pobyt u moře. Někteří odborníci dokonce potvrdili, že pobyt u moře vám může navodit i stav meditace. Stačí, když vypnete mobilní telefon a na jeden den se vzdáte všech technických vymožeností. Posadíte se na pláž a zavřete oči. Stačí, když budete zhluboka dýchat a vnímat všechny okolí zvuky. Vyčistíte si hlavu jako nikdy před tím.

Vynahraďte si mořskou hladinu

Abyste si mohli užívat všechny výhody vody, naštěstí nemusíte nutně jezdit k moři. Postačí jakákoliv vodní plocha, vystačíte si tak s jezerem, potokem, řekou, rybníkem, fontánou ale i s prach obyčejnou sprchou. Pokud se cítíte věčně nespokojení, máte špatnou náladu nebo se cítíte unavení všedním životem, utečte k vodě. Podle vědců pomůže, i když se po příchodu z práce jen osprchujete. Ihned se zklidníte a budete se cítit lépe.

Po ruce mějte také vždy mušli. Jistě víte, že když dáte mušli k uchu, uslyšíte šumění moře. Chvíli si tak budete připadat, jako byste u moře skutečně byli a dováděli v jeho vlnách. A ten pocit je k nezaplacení. Pozitivní pocity ale přináší i pohled na pouhý obrázek mořské hladiny. Takže si domů pořiďte krásný obrázek moře a pláže a vždy, když vám bude úzko, zahleďte se do něj. Šum vody obecně přehluší všechny negativní myšlenky, které si v hlavě nesete. Proto, i když se jen sprchujete, můžete se parádně uvolnit. Sprchování z vás totiž nesmyje jen špínu a pot ale spolu s nimi vezme i negativní myšlenky, které jste za celý den nasbírali.

Začněte využívat všechny výhody vody.

 

Autor: Martin Liška
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu