Saharští Tuaregové. Poznejte muslimský kmen, který to má všechno trošku jinak.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

U muslimů jsme zvyklí na přísná pravidla ve světě, kde ženy nemají skoro žádná práva. Saharští Tuaregové to mají ale všechno úplně jinak a ženy u nich mají stejná práva jako muži. I když na první pohled působí jako tradiční upjatý kmen, umějí si užívat a jsou na své zvyklosti náležitě hrdí.

Kdo jsou Tuaregové

Tuaregové už po staletí putují Saharou a spoléhají na sílu lidských smyslů. Cestu u nich obvykle určují slepý, protože oni spoléhají na svůj čich a chuť. Přezdívá se jim modří muži z pouště, protože si barví obličeje, zahalení u nich obvykle chodí muži a ženy své obličeje ukazují, protože Tuaregové věří, že žena je nádherná bytost, která by neměla chodit zahalená. Mají své zvyklosti, na které jsou náležitě pyšní a sami o sobě tvrdí, že ještě nikdy neviděli lepší kmen než je ten jejich.

Předmanželské tajné schůzky

Svobodná žena má u Tuaregů stejná práva jako muži a to i co se týče předmanželského sexu. Může si ho užívat, co hrdlo ráčí. Je úplně jedno, s kolika muži v jednom týdnu si dá žena dostaveníčko, všechno je rodiči bedlivě přehlíženo. Nápadník u Tuaregů obvykle přijede na svém velbloudu ke stanu ženy a jde do něj bočním vchodem. Ráno, než vyjde sluníčko, musí zase odejít a cvičený velbloud na svého pána celou noc tiše čeká. Ráno všichni dělají, jakoby se nic nestalo.

Po svatbě je manželka tou bohatší, patří jí zvířata i stan. Fungují u nich předmanželské smlouvy, protože ani rozvody se Tuaregům nevyhýbají. Obvykle po rozvodu muži nezůstane nic, ani práva na děti. Pokud mají manželé děti, má na ně právo jen žena. Ono se totiž počítá i s tím, že otec může být klidně nejistý, což je dost pravděpodobné, za to matka je vždycky jen jedna.  Muži pak svůj majetek, pokud jim nějaký zůstal, odkazují dětem své sestry. Dědictví tak stoprocentně zůstane jen v rodině. Rodina rozvedené ženě pak vystrojí ještě večírek na oslavu znovu získané svobody. Tak to se jen tak opravdu nevidí. Vůbec si nelámou hlavu s tím, že skončilo manželství, naopak oslavují nové začátky. Takhle uvolněný systém, to nezní vůbec špatně.

Jen do té politiky ženy mluvit nesmějí

Nadvládu ale ženy nemají. Co se týče politických věcí, do těch ženy zásadně mluvit nesmějí. I když muži samozřejmě občas nějakou tu radu potřebují, a tak se rádi nechají inspirovat názorem své matky nebo manželky. Bohužel ale v posledních letech je budoucnost ještě ojedinělých tradic ohrožena. Mnoho z nich začalo totiž postupně konvertovat k islámu a objevují se jedinci, kteří už tolik přežité tradice dodržovat nechtějí.

Snad jim tradice ještě dlouho vydrží, protože něco tak zvláštního a krásného jen tak nějaký kmen nemá.

 

Autor: Vlastimil Vachta
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu