Netrpíte také spánkovou opilostí? Celých 15 % lidí se cítí ráno namol bez skleničky alkoholu.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Celých patnáct procent lidí trpí takzvanou spánkovou opilostí. Patická rozespalost je porucha vědomí, kterou můžeme řadit k mrákotným stavům. Člověk se chová jako by byl opilý, přitom ale žádný alkohol nepožil. Jen se špatně probudil. Stavy doprovází zmatenost, malátnost a člověk si většinou nic z toho nepamatuje. Jak toto onemocnění rozpoznat a dá se s ním normálně žít?

Jak se spánková opilost projevuje

Spánková opilost se projevuje obdobně jako opilost způsobená požitím alkoholu. Stavy zmatenosti a malátnosti doprovází špatně koordinované pohyby a hlavně výpadky paměti. Může se vám to spát i po krátkém spánku během dne a klidně i každé nové ráno. Hlavně po náhlém probuzení, kdy nás budí budík nebo jiný hlasitý jev. Celé to trvá pouhých pár minut, ale pro člověka se tento stav může stát i nebezpečným. Hlavně pokud vstává zcela sám. Spánková opilost se hodně často projevuje u malých dětí, ale ty z toho obvykle v dospívání vyrostou.

Jak zabránit nehodě

Pokud se ráno špatně orientujete a jste bez energie, zkrátka si přijdete jako po flámu, zpozorněte. Měli byste si být jistí, že se vám nemůže po probuzení nic stát. Při spánkové opilosti vám totiž hrozí nebezpečí v podobě pádu ze schodů, pořezání ostrým předmětem nebo úraz hlavy a podobně. Rozhodně symptomy nepodceňujte. Pomůže, i když si raději nařídíte budík o několik desítek minut dopředu a zůstanete ležet v posteli, dokud se zcela neproberete.

Jak spánkové opilosti předcházet?

Pokud se chcete těmto ranním nepříjemným jevům vyhnout, neměli byste konzumovat velké množství alkoholu a to zejména před spaním, hovoříme ale spíše o častém až pravidelném pití. Člověk by měl vést klidný, pravidelný život a příliš se nestresovat. Stres je totiž velkým spouštěčem spánkové opilosti. Jestliže patříte k výbušným osobám , necháte se snadno vyvést z míry a rozruší vás každá maličkost, měli byste se zaměřit na relaxační cvičení.

Víte, co děláte ihned po probuzení?

Autor: Martin Liška
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu