Milenky dávných panovníků. Jaké byly a čím se zapsaly do podvědomí všech?

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Slavné milenky, které známe z historie, se zapsaly do dějin nejenom tím, že dokázaly pobláznit hlavu šlechticům nebo dokonce samotnému králi. Jejich moc se nakonec projevila nejen v ložnici, ale doputovala i do mnohem vyšších kruhů.

Markýza de Montespan

Markýza Francoise de Montespan byla neobvykle krásná. Měla blankytně modré oči a vlasy v barvě medu. V tehdejší době mezi ženami vynikala a její krása tak nenechala chladným žádného muže, a to včetně samotného krále. Jejím právoplatným manželem byl markýz Montespan. Když se ocitl ve finanční tísni, dostala se jeho žena za přímluvu ke dvoru krále Ludvíka XIV. Král na ní mohl oči nechat a tak se markýza rozhodla své šance využít.

Jenže její štěstí s králem dlouho nevydrželo. Ten si ji sice nějakou dobu hýčkal jak se patří a půvabná plavovláska si tak užívala luxusu a pozornosti krále, které se jí dostávalo. Pak ale celá aféra praskla a její manžel ztropil na dvoře velký rozruch. Za svou žárlivou scénu si vysloužil vězení. O markýze Francoise de Montespan se pak začali šířit pomluvy, že se spřáhla s černou magií a bylo po románku s králem. Král si totiž našel novou milenku a markýza Francoise putovala hezky rychle do kláštera.

Pokud jste viděli filmy o Angelice, možná si vzpomenete na scénu, kdy byla Angelice po služebné poslána otrávená košile. Ta potvora, která Angelice tu otrávenou košili poslala, byla právě markýza de Montespan.

Madame de Pompadour

Madame de Pompadour se svým jménem jmenovala Jeanne – Antoinette Poisson. Byla krásná, inteligentní, bystrá, měla dobré vychování a cit pro umění. Svým šarmem tak zapůsobila na nejednoho muže. Samozřejmě, že byla vdaná a se svým mužem dokonce řídila malé skromné panství. Jejího půvabu si však všimnul král Ludvík XV. Na svatbě Ludvíkova syna Madame de Pompadour krále naprosto oslnila. Očarovala ho svým vystupováním i všestranností. Milovala hudbu, skvěle tančila, zpívala a dokonce byla i nadanou herečkou.

Začínajícímu románku tak nic nebránilo, dokonce i králův komorník je podporoval. Na nátlak krále se pak její manžel stáhnul a Ludvík jí zařídil titul se jménem de Pompadour. K titulu dostala i nádherný zámek. Madame de Pompadour s tak začala žít skutečně na vysoké noze. Pronikla i na politickou scénu, radila králi a stala se jeho důvěrnicí i oficiální milenkou. Celé Francie ji ale nenáviděla.

Na vině byly politické problémy v celé zemi, za které ona však nemohla. Poté se začal zhoršovat její zdravotní stav a král si začal hledat nové a mladší milenky. Francouzská metresa zemřela ve 42 letech na zápal plic. Král Ludvík její odchod nesl velmi těžce. Nemohl totiž zapomenout, jako moc důležitou roli v jeho životě sehrála.

Marie Walewská

Marie Walewská byla ztělesněním něžné a nevinné krásy. Ve svých osmnácti letech byla provdaná za sedmdesátiletého starce, ale to nemohlo mít žádný vliv na to, že se do ní zamiloval sám velký Napoleon Bonaparte. Marie poměrně dlouho odolávala pokušení, ale Napoleon se nehodlal vzdát. Ledy tedy nakonec povolily a románek byl na světě. Napoleon byl ženatý s Josefínou, ale císař toužil po dětech, které spolu nikdy neměli. Jakmile tedy Marie otěhotněla, rozhodl se manželství rozpustit, ale Marii si ani tak nikdy nevzal. Všechno nakonec dopadlo tak, že ji přinutil, aby se k otcovství přihlásil její starý manžel.

Vztahy zkrátka vždycky byly a budou plné neočekávaných zvratů. A to v jakékoliv historické době.

 

 

 

Autor: Katka Procházková
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu