foto: Japonica - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89404747 | ilustrační fotografie
článek: Třikrát se otrávil muchomůrkou zelenou, francouzský lékař Pierre Bastien tak demonstroval účinnost svého léčebného postupu
Kamera snímá staršího muže, který si v ženevské nemocniční kantýně pochutnává na kouscích hub jen zlehka podušených na másle. Lidé, kteří o otravě muchomůrkou zelenou měli možnost promluvit, se vesměs shodli v tom, že je velmi dobrá. Jedná se však o nejjedovatější evropskou houbu s vysokou smrtností. I dnes po jejím požití dochází k úmrtí ve čtvrtině případů a ještě před sto lety neexistovala naděje na přežití vůbec. Nejčastěji se lidé otráví kvůli záměně s jinou houbou. Muž v kantýně ale ví, co má na talíři a co právě polyká. Ví také, co se v jeho těle bude za pár hodin odehrávat a co bude muset podstoupit, aby světu demonstroval, že tento léčebný postup funguje. Vymyslel ho totiž on sám. Jmenuje se Pierre Bastien a roku 1983 konzumuje smrtelné množství muchomůrky zelené již potřetí v životě.