Tiramisu: Slavný italský dezert vznikl náhodou, když kousek mascarpone spadl, kam neměl. Víte, co ve skutečnosti znamená název tiramisu?

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Italská kuchyně je světoznámá především díky pizze a rozmanitým těstovinám. Pokud jde o moučníky, v cukrárnách ve většině zemí světa naleznete tiramisu. Kromě skvělé chuti je tento dezert i velmi jednoduchý, připravíte ho během chvilky z několika málo ingrediencí. O původu tohoto pravděpodobně nejoblíbenějšího italského dezertu dodnes existují spory. Kdy, kde a jak tedy opravdu vznikl?

„Osudná nehoda“

Hlavní složkou pravého italského tiramisu jsou savoiardi namočené v kávě, které jsou následně pokryty lahodným krémem vytvořeným z mascarpone a čerstvých vajec. Dezert pochází ze severní Itálie, z benátského regionu, odkud se poté rozšířil do ostatních oblastí. O tom, kdo jako první tiramisu vytvořil, existuje několik různých verzí. Jako nejpravděpodobnější se uvádí ta, že tiramisu vzniklo náhodou v jedné restauraci ve městě Treviso v roce 1970.

zdroj: pixabay.com

Místní cukrář Roberto Linguanotto zde právě připravoval vanilkovou zmrzlinu a při míchání vajec s cukrem mu prý do misky nedopatřením spadlo malé množství mascarpone. Když směs ochutnal, byl překvapený její lahodnou chutí. Následně Linguanotto společně s manželkou majitele restaurace vyzkoušeli směs na piškotech savoiardi, které jsou italskou variantou našich cukrářských piškotů, namočených v hořké kávě a zjistili, že se jim na jazyku rozplývá v něco úžasného. Název savoiardi je odvozem od historického regionu Savojsko, tyto piškoty nechal savojský vévoda vyrobit již ve 14. století u příležitosti návštěvy francouzského krále.

Tiramisu a jeho význam

Novému dezertu začali v benátském dialektu říkat „Tiramesù“ neboli zvedni mě, povzbuď mě, neboť dezert je jedním z nejkaloričtějších dezertů vůbec. Později byl název poitalštěn na tiramisù, mezinárodně tiramisu. Dezert se půvoně připravoval na kulatých stříbrných talířích a poté se nechal několik hodin odležet v lednici. Před podáváním se posypal hořkým kakaem.

Původní receptura

Originální recept na tiramisu obsahuje pouze tyto ingredience: piškoty savoiardi, vaječné žloutky, cukr, kávu, mascarpone a kakaový prášek. Postup je velmi jednoduchý. Krém připravíme vyšleháním žloutků s cukrem a přidáním mascarpone. Piškoty namočíme do silné hořké kávy. Namočené savoiardi vložíme do zapékací misky nebo jiné formy a překryjeme vrstvou krému. Stejným způsobem uděláme i další jednu nebo dvě vrstvy. Vložíme na několik hodin do ledničky a před podáváním posypeme kakaovým práškem. V průběhu doby vzniklo mnoho různých variant tiramisu a do originální receptury byly přidány i některé další ingredience. Z tohoto důvodu tak existuje například tiramisu s likérem amaretto či jahodové tiramisu. Originální receptura je často ta nejjednodušší.

Zdroj: tiramisu.it, iltempo.it

Autor: Martina Šťastná
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu