Přežili byste v dřívější době, kdy nebyla sůl běžně dostupnou surovinou?

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Sůl, tak zdánlivě obyčejná věc, přesto si nikdo nedokáže představit její složitou minulost a hledání zdroje. Zřejmě nás nemusí zneklidňovat fakt, že si s ní neposolíme ani krajíc chleba, protože to se jen tak nestane. Je pro náš život nepostradatelná.

Sodík obsažen v soli, má za úkol pomáhat tělu udržovat řadu životních funkcí. Je rozhodující pro udržování tekutiny v krevních buňkách, ale i ke vstřebávání živin tenkého střeva. Podstatný je i pro funkci nervů a svalů, kontroluje také krevní tlak a objem tekutin v těle. Dokonce i zvířata by se bez soli neobešla!

Historická fakta o soli

Již z historie je známo, že stabilní přísun soli měli první lovci z masa. Sůl získala popularitu i na jeho skladování. Jelikož sodík odvádí vlhkost, která souvisí se vznikem bakterií, sůl maso vysuší a vydrží i bez nízkých teplot. Tuto zkušenost už si z nás zřejmě nikdo z nás vyzkoušet nechce, ale logicky, moderní šunky podle této teorie fungují nadále. Parmskou šunku nemusíme ani nijak představovat.

Sůl má svou bohatou historii, sbírala se z jezer, kde se nacházela místa solných plání, ale např. Egypťané ji získávali z nilských močálů a Britové ze solných pramenů. Sůl vstoupila i do amerických dějin – v době občanské války se stala vzácnou ingrediencí. Mimo jídla našla své využití také k vydělávání kůže a barvení oděvů. V dnešní době není náročné sůl koupit, ale uznání těm, kteří si ji museli sami najít, patří obdiv. Je to tak?

Stolní sůl: složení

Není sůl jako sůl a tyto maličké krystalky obsahují od 95-99 % chloridu sodného a cca 2 % křemičitanu hlinitého. Jodizovaná sůl je stolní sůl doplněná jodidem či jodičnanem draselným. Dnes už prakticky ani jinou nekoupíte. Je výhodná proto, že snižuje výskyt onemocnění souvisejících s nedostatkem jódu, např. struma a duševní poruchy.

Často se používá v oblastech, kde není úplně možný příjem jódu z mořských ryb, masa a zeleniny. U zdravého jedince se nedoporučuje solit více, než jednu lžičku denně (vzhledem k tomu, že přijímáme dostatek soli ukryté ve zpracovaných potravinách). Denní příjem soli můžete také korigovat tím, že začnete sledovat nutriční štítky jednotlivých potravin.

Zdroje: history.com, finecooking.com

Autor: Renata Horáková
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
ZAVŘÍT