Jelikož se léto nese v teplém až horkém duchu, protože venku panují vysoké teploty, člověk nemá zrovna chuť na jídlo. Jenže i když jeho chuť k jídlu pokulhává, musí něco do žaludku dát. A co je takový lehký pokrm, který zasytí, dodá tělu potřebné živiny pro správné fungování, navíc je rychle připravený? To je salát.
Saláty lze připravit na mnoho způsobů. Rozhodně to není jenom o zelí, jak se mnozí lidé domnívají. Saláty mají celou řadu podob. Nemusíte si připravovat nesnadný dresink na Caesar salát, existují trochu snazší saláty na přípravu. Vybrali jsme rovnou tři saláty, které si v létě zamilujete a které budete v létě připravovat neustále, a to nejen proto, že jejich příprava je opravdu snadnost sama.
Fazolový salát s tuňákem
- 300g fazolí
- 200g tuňáka
- červená cibule
- tři jarní cibulky
- 120ml olivového oleje
- šťáva z jednoho citronu
- černé koření
- petrželová nať
Nejdříve si připravte tuňáka, kterého na oleji lehce osmahnete. Přidáte k tomu fazole, cibule a cibulky, dále také petrželovou nať. Celé to pokápněte šťávou z citronu, osolte, přidejte koření, pořádně promíchejte a nechte v lednici trochu zchladnout.
Fazolový salát s krabími tyčinkami
- 200g krabích tyčinek
- tři uvařejná vejce
- 200g tmavých fazolí
- dvě lžíce zakysané smetany
- sůl
- koření
- kopr
Nejdříve si uvařte vajíčka, poté nakrájejte krabí tyčinky na menší kousky (aby byly všechny skoro stejné), přidejte fazole, nasekaný kopr, také zakysanou smetanu. Vše dobře promíchejte, případně osolte a ochuťte oblíeným kořením. Salát je výbornou a zvláštní alternativou známých a neustále se střídajících letních salátů.
Fazolový salát s kuřecím
- 300g kuřecích prsou
- dvě rajčata
- 100g tvrdého sýru
- 200g tmavých fazolí
- 100g chlebových nebo jiných krutonů
- tři lžíce majonézy
- sůl
Nejdříve si maso a rajčata nakrájejte na drobno, kuřecí kousky si pak osmahněte na oleji. Poté je smíchejte s připravenými rajčaty, které smícháte s nastrouhaným sýrem, fazolemi, krutony a majonézou. Dochutí se solí, případně kořením dle chuti.