Již za Aristotela bylo obtížné určit botanický druh: proč nejsou arašídy, pekanové ořechy a mandle pravými ořechy?

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Zařadit jídlo do kategorií je složité, v našem případě oříšek. A v přírodě je dost důkazů na to, že ne všechno dokážeme bezpečně přiřadit. I to co roste nad zemí, nemusí být vždy jen ovocem. Co třeba rajčata? Dalším rozporuplným příkladem je meloun, který je vlastně druhem zeleniny. Ovoce je totiž definováno jako plod dřeviny, a protože meloun je plodem jednoleté byliny, nelze ho považovat za ovoce.

Ořechy – ovoce nebo luštěnina?

A ořechy, které jsou naším ústředním tématem, ruku na srdce, ale chutnají všechny tak nějak ořechově? Mandle, pistácie, arašídy, kešu oříšky a dokonce i pekanové ořechy, to všechno se zdánlivě tváří jako ořechy.

Botanici by vám o tom však řekli své

Skutečným botanickým ořechem je jen suché ovoce s jediným semenem obaleným ve tvrdé skořápce a ta se sama neotevře. Pokud si tedy představíme např. arašídy, ty mají obvykle dvě semena a snadno se rozlomí. Jelikož rostou v lusku, technicky by se daly spíše považovat za luštěniny podobně jako fazole.

Mandle, kešu oříšky a pekanové ořechy jsou ve skutečnosti semena uvnitř peckovice, mohly by spadat do kategorie peckového ovoce. Místo tvrdé vnější skořápky pravého ořechu vlastní peckovice masitou vnější vrstvu, kde se nachází menší prohlubeň obsahující semeno (stejně jako třešeň nebo broskev).

Mandlová semínka se vyvíjejí v zeleném masitém ovoci, stejně tak i kešu. U mnoha peckovic jíme šťavnaté ovoce a zbytek vyhodíme, ale u peckovin jako ořechy, postupujeme opačně. Odstraníme vnější vrstvu a sníme semeno uvnitř.

Brazilské ořechy nejsou luštěniny ani peckovice

Je to kvůli počtu, který je od 10 – 25 uvnitř jednoho lusku. Pokud bychom trvali na tom, aby byly police v obchodech s potravinami uvedeny jejich pravými jmény, pak bychom nacházeli názvy jako mandlová semena, arašídové luštěniny, atd.

Změna názvů by nyní značila pro spotřebitele i botaniky obtížnost. Většina konzumentů je obeznámena se svou kulinářskou představou oříšku a část technického jazyka pro botaniky nikoho nezajímá. Pokud budeme sahat do historických kořenů jednotlivých surovin, dostaneme se až ke klasické vědě, kterou představoval třeba Aristoteles.

Zdroj: livescience.com

Autor: Renata Horáková
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
ZAVŘÍT