Mezi námi se najdou jako masožravci, tak vegetariáni. Masožravci se domnívají, že bez masa to nejde, vegetariáni si však jsou vědomi toho, že bez masa to opravdu jde. Pokud patříte k vegetariánům, prozradíme vám pár skvělých receptů na bezmasá jídla. Pakliže patříte mezi masožravce, zpestřete svůj jídelníček něčím bezmasým. Tělo to mile překvapí, navíc ho v horkých letních dnech tak nezatížíte.
Bezmasá jídla jsou také synonymem chutných a vydatných jídel. I když si to masožravci nechtějí připustit, je to opravdu tak. Přesvědčíme vás o tom s našimi recepty, v nichž opravdu nehraje roli maso, ale jen to, co milují vegetariáni.
Salát z hráškových výhonků, granátového jablíčka
- Zralé avokádo
- 50g hráškových výhonků
- půlka granátového jablíčka
- 125g salátu (dle chuti)
- na zálivku bude zapotřebí 6 lžic olivového oleje, šťáva z citronu, lžíce medu a sůl, pepř
Lehký letní saltá z hráškových výhonků a granátového jablíčka uvaříte tak, že si nejdříve připravíte zálivku ze zmíněných surovin. Poté si avokádo nakrájejte na silnější plátky, které přepulte, hráškové výhonky nakrájejte, vyloupejte zrníčka z granátového jablíčka. Všechno smíchejte v míse i s připraveným salátem, zalijte salát zálivkou a máte hotovo.
Kari s čočkou
- 300g červené čočky
- 3 lžíce tuku na smažení
- 4 šalotky nakrájené na kostičky
- 5 stroužků česneku propasírovaných
- 2-4 lžíce red curry pasty
- lžicka a půl mleté kurkumy
- 2 lžíce rybí omáčky
- kousek zázvoru nastrouhaného
- 300ml kokosové smetany
- 200g zelených fazolových lusků
- 2 mrkve
Na rozehřáté pánvi osmažte cibulku, přidejte česnek, kurkumu a také curry pastu. Poté přidejte zázvor a chvilku restujte. Přidejte opláchnutou čočku, podlijte vodou a vařte za občasného míchání. Až je čočka měkká, přidejte rybí omáčku, smetanu, také nahrubo nakrájenou zeleninu.
Až je všechna zelenina tak akorát měkká, případně dochuťte a podávejte ideálně s čerstvým koriandrem, restovanými kešu oříšky a s jasmínovou rýží.