Lodní kuchař původem z Nigérie – Harrison Odjegba Okene – se ráno 26. května roku 2013 na lodi, kde pracoval, probudil a odskočil si na toaletu. V koupelně se zavřel a najednou ucítil, jak se loď naklání a začíná do ní natékat voda. V tu chvíli ještě netušil, že další tři dny bude uvězněn pod hladinou Atlantiku.
Přežil jen díky vzduchové kapse
Harrisona voda uvěznila v koupelně lodi, oblečen byl pouze do trenýrek a voda byla ledová. Loď se potopila neuvěřitelných třicet metrů pod hladinu a všichni ostatní námořníci z lodi se utopili. Harrison však jako zázrakem tři dny pod hladinou ledové vody přežil. Měl totiž obrovské štěstí, že se v koupelně, ve které zůstal uvězněn, vytvořila vzduchová kapsa.
Všude kolem plavali žraloci
Harrison později přiznal, že se celou dobu modlil a myslel na smrt a také na své přátele z lodi. Přemýšlel, zda se jim podařilo přežít – nemohl vědět, že tou dobu už byli všichni prohlášeni za mrtvé a to včetně jeho. Slyšel zvuky, které se v trupu lodi odrážely, domyslel si, že kolem plavou žraloci a barakudy hledající potravu. Když jej záchranáři nalezli, byl to doslova zázrak.
Ohledávání vraku
Záchranné akce totiž už neměly hledat přeživší ale pouze mrtvá těla námořníků. Harrison slyšel přítomnost potápěčů, kteří ohledávali vrak, snažil se tedy na sebe nějak upozornit. Moc dobře ale věděl, jak je loď velká, a že to nebude vůbec snadný úkol. Nakonec se mu podařilo ale zaklepat na stěnu lodi kladivem tak silně, že to záchranáři opravdu zaregistrovali.
Nepřehlédněte: Mrtví jako orientační body na nejvyšší hoře světa Mount Everest.
Podle záchranářů měl Harrison neskutečné štěstí, že se jim ho podařilo nalézt včas. Stačilo by přijet o pár hodin později a vzduch ve vzduchové kapse pod hladinou by statečnému lodnímu kuchaři už došel.