Coca-Cola vs. Pepsi, která limonáda byla jako první požita ve vesmíru? Na tuto jednoduchou otázku bychom vám mohli hned v úvodu dát jasnou odpověď, ale problematika první sycené limonády na oběžné dráze Země je daleko zajímavější a složitější. Boj o toto prvenství přinesl mnoho nových poznatků o tom, jak se takový nápoj chová v beztížném stavu.
Jak se chová sycená limonáda ve stavu beztíže
Za limonádu či sodovku se obvykle označují nápoje sycené oxidem uhličitým (CO2). V běžném prostředí zemské gravitace se bubliny CO2 v nápoji uvolňují a stoupají, protože je tento plyn lehčí než okolní kapalina. Při dosažení hladiny můžeme pozorovat i slabé prskání.
Ve stavu beztíže se však oxid uhličitý v nápoji chová jinak. Bubliny se pohybují zcela nahodile, neshromažďují se a ani se nepohybují jedním směrem. To platí také pro požití syceného nápoje, takže vypití může být trochu riskantní i pro silný žaludek.
Ve vesmíru z logických důvodů platí i jiná pravidla pro otevírání tlakových nádob, kam můžeme plechovku Coca-Coly, Pepsi či jiné limonády směle zařadit. Otevření běžné plechovky by mohlo vést k náhodném rozprostření lepkavých částeček nápoje po místnosti. Takový nepořádek se jednak špatně uklízí, ale také by mohl napáchat škody na elektronice.
Do vesmíru letěly oba najednou. Který nápoj vyhrál?
Obě společnosti proto musely vyvinout zcela nové nádoby, ve kterých si kosmonauti mohli nápoj vzít s sebou. Vznikly speciální plechovky, které umožňovaly opatrné uvolnění tlaku a snížily tak nebezpečí exploze a následného zaneřádění prostoru na minimum. Horní část měly upravenou tak, aby se víčko ve stavu beztíže neztratilo. To zároveň udržovalo nápoj šumivým i po otevření, astronauti jej usrkávali malým otvorem.
K první cestě syceného nápoje do vesmíru došlo v červenci 1985 na palubě raketoplánu Challanger. Pro astronauty byly připravené nápoje obou značek, těsným vítězstvím se ale může pyšnit Coca-Cola. Její zástupci totiž požádali NASA, aby právě jejich limonádu vyzkoušeli jako první.
Coca-Cola se může pyšnit také tím, že byla jako první sycená limonáda konzumována na vesmírné stanici, a sice na sovětské stanici Mir v srpnu 1991. V únoru 1995 se pak do vesmíru dostala první dietní kola – Diet Coke. Obě události s sebou nesly zdokonalení nádob k přepravě a konzumaci sodovky ve vesmíru. O rok později došlo ještě k otestování nového typu výdejního automatu.
Sodovka k běžné stravě astronautů nepatří ani dnes
Astronauti při prvním pokusu ochutnali a následně ohodnotili oba nápoje. Ve formulářích hodnotili chuť a její odlišnost od stejného nápoje prodávaného na Zemi. Nic zásadního se tímto malým experimentem nezjistilo a smíšené recenze vedly k tomu, že se v NASA rozhodli limonády do běžného jídelníčku ve vesmíru nezahrnout.
Důvodů k tomu měli hned několik. Mezi ty hlavní patří bezpečnost a zdraví. Speciální nádoby a automaty minimalizovaly riziko úniku sycené kapaliny do prostoru, ale neodstranily je zcela. Sodovka jako taková zase může mít nepříznivý vliv na žaludek a v NASA se opravdu nechtějí zabývat tím, jak takový nepodstatný problém řešit. Kolové ani jiné limonády tak proto do vesmíru ani nadále běžně nelétají.