Američané, kteří zůstali doma během druhé světové války, byli všichni požádáni, aby se obětovali na podporu vojska v zámoří. Mnozí museli změnit svá zaměstnání, převzali i nové povinnosti a byli nuceni změnit i svůj jídelníček. Jídlo bylo na příděl a armádě muselo zůstat to nejlepší. Nikdo se z toho však nehroutil, a i z toho mála, co měli, uměli udělat hotové kulinářské zázraky.
Válečný piškotový dort
Piškotový dort zná lidstvo již od renesance. Jde o jednoduchou pochoutku z běžných surovin, jenže i těch bylo za války v obchodech velmi pomálu. Mouka, cukr, máslo a vejce, tedy hlavní přísady piškotového těsta byly velmi žádané vojáky, a ti měli přednost. Tak vznikla verze bez vajec. Těsto sice nebylo tak dokonalé a nadýchané, ale chutnalo. I z většího množství margarínu, sirupu a mléka se dalo udělat poživatelné těsto na dort.
Ekonomický bochník
Po mase byla poptávka také obrovská. Lidé se tak snažili přijít na způsob, jak si ho vynahradit. Naprostou jedničkou byla na začátku 20. století sekaná. Mleté hovězí maso se formovalo do bochníků a přidávaly se k němu nejrůznější dostupné ingredience, aby pokrm získal chuť.
V průběhu války se však musely kuchařky naučit nahrazovat také zeleninu. Místo masa a čerstvé zeleniny se bochníky dělaly ze směsi hrachu, bramborové kaše a kondenzované rajčatové polévky.
Fazolový koláč
Fazolí byl naštěstí dostatek, a tak se konzumovaly ve velkém. Jenže jejich chuť se také omrzí. Ovšem mají jednu výhodou, svou konzistencí mohly klidně nahrazovat i mouku, a tak se z fazolí začaly péct zajímavé fazolové koláče. Na tento recept přišli lidé v okupovaném Polsku. K rozvařeným fazolím se přidalo prostě šest lžic cukru – a sladký pokrm byl na světě.