Internet výrazně změnil způsob komunikace: Víte, co je emotikon a emodži?

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Jelikož řeč těla a verbální tón se v našich textových zprávách nebo e-mailech neodráží, vyvinuly se alternativní způsoby, jak vyjádřit odlišný význam. Největší změnou našeho online sdílení bylo přidání dvou hieroglyfických znaků „nového věku“: emotikony a emodži. Víte však, jaký je mezi nimi rozdíl?

Začněme starším z těchto dvou: emotikonou

Emotikony jsou v podstatě interpunkční znaménka, písmena a čísla používaná k vytváření obrazových ikon, které obecně zobrazují emoce nebo sentiment. Odtud vlastně pochází slovo „emotikon“ – emocionální ikona.

Zvláštní vznik emotikony

Emotikona vznikla poté, co se na univerzitě v Carnegie Mellon v roce 1982 rozšířila poplašná zpráva o falešném úniku rtuti a místo skutečnosti se považovala za legrácku. Kvůli tomu zmatku navrhl Dr. Scott E. Fahlman označení vtipu dvěma sadami znaků, které nyní známe jako standardní emotikony: smajlík 🙂 a zamračený obličej 🙁

Poté se staly emotikony velkým hitem mezi uživateli internetu

Emoji (z japonského e , „obrázek“ a moji , „znak“) jsou o něco novější. Emoji, které si nelze zaměňovat s předchůdcem jsou piktogramy tváří, předmětů a symbolů. Emoji vynalezl v roce 1999 Shigetaka Kurita a sloužily pro japonskou uživatelskou základnu. První emodži byly velmi jednoduché. Skládaly se pouze z 12 pixelů na 12 pixelů – inspirovaly se manga uměním a postavami kanji .

Společnost Apple tak chtěla přilákal japonské zákazníky a skryla klávesnici emodži na prvním iPhonu již v roce 2007. Severoameričtí uživatelé si však klávesnici rychle uvědomili. Nyní jsou emodži k dispozici téměř ve všech aplikacích pro zasílání zpráv.

Různé aplikace mají odlišné styly emodži

Emodži se díky „Unicode“ mohou překládat na variabilní platformy. To je důvod, proč je uživatel iPhonu schopen přijímat smějící se hromadu emotikon.

Když narazíte na smajlíka, který obsahuje postavu, jenž najdete na klávesnici počítače, je to emotikon. Pokud je to malá kreslená postavička, která nevlastní žádné vazby interpunkce, čísel a písmen, je to emoji.

Zdroj: britannica.com

Autor: Renata Horáková
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu