Zajímavá fakta o naší planetě. Co jste nevěděli a měli byste vědět

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Neustále se média točí kolem jednoho tématu, a sice kolem tématu, jak chránit naši planetu. Lidé se nyní snaží nevyužívat plasty, a to hlavně z toho důvodu, aby nekončily v oceánech a nezabíjely tak mořské živočichy, které bychom naopak měli chránit. Kromě toho se také lidé snaží třídit plasty a chránit jinými způsoby životní prostředí, aby to s naší planetou nedopadlo za pár let špatně. Aby se nám naše planeta chránila trochu lépe, vyplatí se vědět a znát několik zajímavých faktů.

Planeta Země je zatím jedinou planetou ve vesmíru, kde je život. Kolem naší planety se však stále točí několik otazníků. Řada z nich už byla zodpovězená, proto si prozraďme několik zajímavých faktů, které jste možná dosud nevěděli a které byste měli znát.

Zajímavá fakta o naší planetě

  • Věděli jste, že saharský písek pomocí větru přeletí až na americký kontinent, a to zhruba ve výšce kolem šesti kilometrů? Díky větru tak písek ze Sahary uletí zhruba šest tisíc kilometrů.
  • Na Zemi funguje gravitace. Kdyby člověk, který na naší planetě váží sto kilogramů, byl na Měsíci, na Měsíci by vážil necelých čtyřicet kilogramů.
  • Věděli jste, že jeden rok na planetě Mars trvá skoro sedm set dní?
  • Na naší planetě dochází k mnoha přírodním katastrofám. K nim se ostatně řadí také zemětřesení. A to nejsilnější zemětřesení v historii se událo v roce 1960, a to na pobřeží Chile. Mělo sílu 9,6 stupňů Richterovy stupnice.
  • Jaké místo je označováno za to nejnižší suché místo na světě? Je to pobřeží Mrtvého moře, které najdeme v Izraeli.
  • Tím největším oceánem na planetě Zemi je Tichý oceán. Jeho rozloha je neuvěřitelných 165 milionů kilometrů čtverečních. Jeho průměrná hloubka je kolem čtyř kilometrů.
  • K přírodním kalamitám se také řadí tornádo. To nejrychlejší tornádo bylo zaznamenáno v roce 1999 v Oklahomě. Zde vítr foukal neuvěřitelných 513 km/h.
Autor: Lenka Svobodová
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu