Kareta pravá je kriticky ohrožený druh želvy. Vědci nově zjistili něco nečekaného

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Při pohledu na karetu pravou se musí každému z nás zatajit dech. Nádherný, a tak nevinný tvor, kterého jsme svou neekologickou průmyslovou činností skoro zahubili. Kareta pravá je v současné době ohroženým druhem mořských želv. Naštěstí se karety stále častěji objevují v podmořských světech a na podobných speciálních výstavách! Chcete se o tomto zajímavém tvorovi dozvědět více?

Na speciální výstavě s názvem Neviditelné oceány jsme měli možnost spatřit i nádhernou karetu pravou. V typické spirále podmořského světa se totiž kromě pražem a dalších ryb světélkujících v neonově zelené a červené barvě objevil další přírůstek. Do této party se trochu překvapivě přidala i kareta pravá, která umí také světélkovat.

Ještě před třemi lety byly karety pravé kriticky ohroženým druhem. Dnes už je situace sice o něco lepší, ale stále nemáme v záchraně velkých mořských želv vyhráno. Na srdci nás může hřát, že Mezinárodní unie pro ochranu přírody dnes neuvádí karetu pravou na seznamu kriticky ohrožených druhů. My se ale podíváme na to, co se stalo během nočního potápění u Šalamounových ostrovů roku 2015. Tehdy totiž vědci při hledání biofluorescenčních korálů zjistili, že karety pravé ve tmě svítí!

Nebyl to pouhý optický klam?

Asi by vás napadlo, že byli vědci po několikatýdenní tvrdé práci vyčerpaní, takže je zmátl pouhý optický klam. Vědci a potápěči ale používali speciální kameru vybavenou modrým světlem. Ta náhle zaznamenala velký svítící objekt připomínající UFO asi 20 metrů pod nimi. Jeden z vědců dokonce vzpomíná, že mu kareta připomínala červeno-zeleně zbarvenou kosmickou loď!

Byla to skutečně kareta pravá. Vědci z mořského institutu nyní tvrdí, že červená záře může být produkována řasami žijícími na krunýři želv. Pro potvrzení této teorie je sice potřeba dalšího výzkumu, ale i tak je to úžasný přírodní úkaz, co myslíte?

Karety pravé jsou hvězdami podmořského světa!

Nezávisle na tomto výzkumu strávila jiná skupina vědců v podmořském muzeu více než 10 let studiem a zkoumáním karet pravých. Zaměřili se na skupinky želv žijící u atolu Palmyra, který je národní přírodní rezervací. Tím pádem mají vědci jedinečnou možnost studovat chování karet v jejich přirozeném prostředí, jímž je mimo jiné i Tichý oceán.

Rozsáhlý výzkum probíhá už od roku 2005 pod záštitou Centra pro biologickou rozmanitost a ochranu přírody ve spolupráci s vědci z newyorské univerzity. Během let se technologie pozorování mořských želv o dost posunula. Nyní mohou využívat špičkových technologií, jako je například akustická nebo vodní telemetrie. Díky nim můžeme velkým mořským želvám daleko lépe porozumět, což by mělo pomoci i k jejich záchraně.

V Pacifiku jsou želvy chráněné

Studiem ekologie a chování karet v oblasti atolu Palmyra mohou vědci daleko lépe zjistit, jak mořské želvy hledají potravu. Měli bychom lépe porozumět tomuto ohroženému druhu, protože je velice důležité jeho zachování pro budoucí generace. Karety pravé totiž hrají důležitou úlohu při vytváření korálových útesů. Vytrhávání hub je jejich hlavním zdrojem potravy. Jakmile tedy obnovíme korálové útesy a jejich přirozenou mikroflóru, zachráníme i život karet obrovských!

Mořské želvy jsou nádherná nevinná zvířata, která se mohou dožít i několika desítek let. I když to tak nevypadá, jsou dost inteligentní. Nenechme je tedy vyhynout!

Autor: Michaela Richterová
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu