Hašima je ostrov duchů. Betonové vězení má hrozivou historii

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Touha po moci a velkém obnosu peněz připravila o život během historie již mnoho lidí. Jeden z takových příkladů můžete vidět i v Japonsku, na zapomenutém ostrově Hašima. Tam totiž pracovali zajatci a dělníci až do úplného úmoru. Podívejte se, k čemu sloužil dnešní ostrov duchů.

Stroj na peníze, spása japonského hospodářství. Tak se říkalo ostrovu Hašima v Japonsku, kde žilo a pracovalo mnoho zajatců a dělníků. Ostrov se nachází asi patnáct kilometrů od přístaviště Nagasaki, svým betonovým vzhledem připomíná nedobytnou pevnost. Na ostrově nenajdete ani kousek trávy nebo jiné zeleně, všude jsou pouze skalnaté povrchy nebo postavené budovy. Celý objekt pak uzavírá velká, betonová zeď.

Ostrov býval zajímavý

Ještě, než se lidé pustili do obývání tohoto malého ostrova, byla uprostřed krásná hora. Místo ní ale postavili právě betonové stavby se zdí – měla přežít tsunami i zemětřesení. Tento dnes již pustý ostrov byl nástrojem pro zvednutí ekonomiky celé země. Zajatci, kteří na ostrově museli pracovat do úplného vyčerpání i smrti, jsou dnes již symbolem kruté touhy po moci, penězích a úspěchu druhých. Některé historické prameny hovoří o ostrově jako o krutém vězení nebo dokonce koncentračním táboru.

Uhelné doly

Ostrov byl osídlen především kvůli uhelné krustě, která se zde nacházela. Po vybudování základny se do dolů nedobrovolně pustili otroci, kteří zde dřeli do vyčerpání. Na tomto uhlí se totiž dalo skvěle vydělat, bylo dobrým palivem pro všechny lodě v nedalekém přístavu i topným materiálem pro získávání vzácné soli.

Na scénu přichází světoznámá firma

Tuto těžební základnu nakonec za nejasných podmínek prodává skupina obchodníků společnosti Mitsubishi za pouhých sto tisíc jenů. Světoznámá budoucí automobilka se ostrova zmocňuje a vytváří ještě větší systém těžby. Jako pracovní sílu používá válečné zajatce. Zdá se, že těžba uhlí a žádné náklady pro pracovní sílu vypadá jako skvělý vstup do cesty za opravdovým úspěchem. Nikoho nezajímá, že za vydělanými miliony je krev, pot, vyhladovění a smrt pracovníků.

Konec byl velmi rychlý

Postupem času se začala těžba omezovat a společnost Mitsubishi tak ostrov pomalu opouštěla. Poslední pracovníci byli přeřazení na jiné práce v polovině roku 1974, ale po celou dobu těžby zvládli získat 16,5 milionů tun uhlí.

35 let na tento ostrov nikdo nevstoupil. Samotné Japonsko o ostrově příliš nemluví, jelikož se zkrátka nemají čím chlubit. Dramatický a strašidelný vzhled betonového, opuštěného ostrova působí až hororově.

Hrůzná historie i děsivá atmosféra láká mnoho turistů, kteří sem připlouvají několikrát za týden na lodi. Mezi domy a doprostřed ostrova je však vstup zakázán, kvůli narušené statice hrozí zborcení budov.

Zdroje: japancheapo.com, allthatsinteresting.com/hashima-island, idnes.cz, cs.wikipedia.org

Autor: Michaela Richterová
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu