1917, Halifax: Srážka dvou nákladních lodí způsobila jednu z největších nenukleárních explozí v dějinách. Následky byly tragické

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Lodí Mont Blanc se šíří plameny a členové její posádky s hrůzou v očích prchají pryč. Cestou ještě křičí varování pro všechny, které míjejí, jejich francouzštině tu ale nikdo nerozumí. Hořící nákladní loď pluje dál ke kanadskému přístavu Halifax. Jiné lodě se ji snaží uhasit nebo odtáhnout pryč, marně. Oheň se rozšíří i na přístaviště a všichni tuší, že se schyluje ke katastrofě. Mont Blanc totiž převáží 2600 tun výbušnin a hořlavin. Neodvratně se blíží jeden z největších nenukleárních výbuchů v dějinách lidstva.

Dvě nákladní lodě v jednom kanálu

Na začátku prosince 1917 se u přístavu v Halifaxu setkají dvě lodě – prázdná norská nákladní loď Imo mířící do New Yorku vyzvednout materiální pomoc pro civilisty v Belgii a francouzská nákladní loď Mont Blanc převážející nebezpečný materiál z New Yorku, která se má připojit k válečnému konvoji právě zde. Kvůli hrozbě útoku německého námořnictva však raději nevyvěsí vlajky upozorňující na rizikový náklad.

Ráno 6. prosince se lodě shodou okolností setkají v úžině se třemi kanály. Posádky se mezi sebou sice domluví, jakým způsobem se budou míjet, o chvíli později se však přesto dostanou do kolizního kurzu.

Explozi nejde zabránit

V 8:45 naráží Imo přídí do boku druhé lodi. Posádka lodi Mont Blanc ví přesně, co se na jejich palubě nachází – kyselina pikrová v tekutém i suchém stavu, TNT, benzen a střelná bavlna, celkem 2653 tun hořlavin a výbušnin. Náraz ihned zapálí benzen a kyselinu pikrovou a oheň se šíří tak rychle, že posádka nemá šanci dostat se k hasicímu vybavení. Pod kapitánovým rozkazem všichni rychle opouštějí loď a míří na opačnou stranu než Mont Blanc.

Hořící loď se mezitím blíží k halifaxskému pobřeží. Plují k ní další lodě a posádka Stelly Maris se ji nejdříve snaží hasit. Jakmile je jasné, že to k ničemu nevede, chce ji odvléct z přístavu. Ani to se však nepodaří a Mont Blanc se dostává k molu, přes nějž se plameny rozšíří i na pevninu. Tam se s nimi perou místní hasiči, kteří disponují prvním kanadským motorovým hasičským vozem.

Při explozi chemičky v Oppau zahynulo 559 lidí, směs amonných látek se tehdy rozrušovala dynamitem.

Výbuch srovnal se zemí vše v okruhu dvou kilometrů

Oheň se za necelých 20 minut rozšířil natolik, že v 9:04 Mont Blanc vybuchne. Do vzduchu se vzedme ohnivá koule, která se mění v hřibovitý oblak a dosahuje výšky 1,6 km. Exploze o síle 3 kilotun TNT tříští loď na kousky, které spolu s nespotřebovaným uhlím dopadají na pevninu. Pobřeží rovněž zasahuje vlna tsunami, která si okamžitě bere životy mnoha lidí. Další zahynou pod zásahem skla z tříštěných oken vlivem tlakové vlny. Ta má takovou sílu, že rozbíjí sklo i 16 km daleko a ve vzdálenosti 100 kilometrů otřese budovami tak, že padají předměty z polic. Explozi slyší na místech vzdálených až 360 km.

Oblast v okruhu 2 km se stává neobyvatelnou, 1,3 km2 Halifaxu je srovnáno se zemí a zničeno je mnoho budov i v Richmondu, Darthmouthu a dalších obcích v okolí. Odhadem 6000 lidí se náhle ocitá bez střechy nad hlavou. Velké škody způsobí také následné požáry. Bezprostředně přijde o život 1600 až 2000 lidí, dalších 1000 později podlehne zraněním, z toho někteří umrznou v důsledku mrazivého počasí a sněhové bouře, která komplikuje záchranné práce. Zranění se rovněž počítají ve vysokých řádech, odhady jich uvádějí 9000.

Autor: Veronika Rybenská
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu